Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dicţionar medical

Dicţionar medical

Data: 26 Martie 2008

- bolta craniană - parte superioară a craniului, formată din asamblarea mai multor oase plate (frontal, occipital, parietale, temporale), legate între ele prin articulaţii imobile, numite suturi;

- bolta palatină - perete osos ce desparte cavitatea bucală de fosele nazale;

- bolta plantară - concavitate fiziologică a tălpii piciorului. Bolta plantară poate prezenta anomalii de curbură:

  • - piciorul scobit se traduce printr-o boltă plantară prea adâncită;

  • - piciorul plat este, din contra, caracterizat printr-o prăbuşire a boltei plantare, care poate fi inexistentă, în cazurile cele mai marcate, talpa aşezându-se în întregime pe sol;

- borborigm - zgomot produs de către alimentele lichide şi de către gazele pe care le degajă acestea în stomac sau în intestin în cursul digestiei. Borborigmele fac parte din procesul normal de digestie şi constituie un fenomen pe deplin benign; nu necesită nici investigaţii, nici tratamente deosebite. Sinonime: borborism, ghiorăit (popular);

- botulism - intoxicaţie alimentară provocată de bacilul anaerob Gram pozitiv Clostridium botulinum. Bacilul este prezent în sol, în ape şi în organismele multor animale şi produce spori care rezistă la fierbere şi la modalităţile de conservare (cu vin, cu oţet sau prin afumare) utilizate în fabricarea conservelor în casă. Uneori, au fost semnalate cazuri de botulism şi la consumatorii de conserve industriale (legume, peşte). Boala debutează după câteva ore până la 5 zile după consumarea alimentului infectat. Primele semne sunt adesea tulburările de vedere (paralizie, diplopie, pseudoprezbitie) şi dilataţia anormală şi persistentă a pupilei. Acestea sunt însoţite de o uscăciune intensă a gurii, cu o dificultate la înghiţire, care poate presupune o angină. Este recomandată injectarea de ser antibotulinic. Conservele dubioase (cu capac bombat, miros suspect) trebuie să fie aruncate şi neconsumate. Sterilizarea conservelor timp de o oră şi jumătate la 1200C este o măsură de igienă eficace, deoarece distruge toxina.