Între cele 11 sisteme de organe care asigură existența și funcționalitatea organismului uman se numără și sistemul imunitar. Acesta este format din structuri, celule și molecule responsabile de apărarea
Dieta bogată în fructe, lactate şi cereale reduce riscul declanşării cancerului mamar
O serie de studii recente citate de nutriţionişti şi cercetători din Marea Britanie arată că adoptarea unei diete bazate exclusiv pe alimente sănătoase ar putea reduce substanţial riscul de declanşare a cancerului de sân. Vă prezentăm, în cele ce urmează, recomandările de bază ale nutriţioniştilor.
- Cerealele integrale, bogate în fibre, reduc riscul de apariţie a cancerului mamar. Potrivit unui studiu recent, femeile care mănâncă peste 25 de grame de fibre în fiecare zi sunt cu 40% mai puţin expuse în faţa riscului de declanşare a acestei maladii. - Fructele şi legumele au o importanţă covârşitoare în combaterea radicalilor liberi. Un studiu efectuat în China în acest an a relevat faptul că femeile care mănâncă mai multe fructe şi legume decât media populaţiei beneficiază de o reducere substanţială a riscului de apariţie a cancerului mamar. Pentru o protecţie mai bună a organismului, se recomandă chiar nouă sau zece porţii de fructe şi legume în dieta zilnică, o singură porţie fiind echivalentă cu un pahar de suc proaspăt, o portocală de mărime medie sau cu 12 boabe de struguri. - Produsele lactate bogate în vitamina D, o demonstrează studii recente, pot să oprească diviziunea şi creşterea celulară, protejând astfel organismul împotriva celulelor care declanşează cancerul. Cele mai bogate alimente în vitamina D sunt produsele lactate, ouăle şi uleiul de peşte. Se recomandă consumul unui pahar de lapte degresat în fiecare zi şi al unui ou de câteva ori pe săptămână. - Grăsimile bune (grăsimile omega-3 din uleiul de peşte şi grăsimile omega-9 din uleiul de măsline) reduc riscul de apariţie a cancerului. De aceea, este indicat să consumaţi cel puţin de două ori pe săptămână carne de peşte, precum somon, macrou sau ton proaspăt. - Fasolea şi alte boabe de leguminoase, precum lintea şi năutul, conţin multe fibre care protejează împotriva cancerului, dar şi o serie de molecule care limitează creşterea tumorilor. Un studiu realizat de cercetătorii de la Harvard School Of Public Health a monitorizat dietele a 90.000 de infirmiere de-a lungul a opt ani. Femeile care mâncau fasole cu o frecvenţă de două-patru ori pe săptămână au beneficiat de o reducere cu 25% a riscului de apariţie a cancerului mamar. Ce nu trebuie să mâncăm? Cercetătorii sunt de părere că trebuie evitate din alimentaţia zilnică produse precum: carnea roşie, alcoolul şi carbohidraţii albi sau zaharoşi. Mulţi nutriţionişti sugerează restricţionarea consumului de alimente preparate din carbohidraţi rafinaţi, precum făina albă sau zahăr, deoarece aceştia pot stimula creşterea celulară la nivelul ţesuturilor mamare. Un studiu efectuat la scară largă printre femeile chineze din Statele Unite a demonstrat că, pentru femeile mai tinere de 50 de ani, o dietă bogată în carbohidraţi rafinaţi creşte riscul de apariţie a cancerului mamar. În plus, alimentele bogate în zahăr conduc la creşterea în greutate, care determină la rândul ei o creştere a riscului de dezvoltare a cancerului mamar. De asemenea, este bine să evităm grăsimile rele, care sunt asociate cu o creştere semnificativă a riscului de producere a cancerului mamar, în special în cazul femeilor aflate la menopauză. La fel de nocive par a fi şi prăjelile, care cresc riscul de apariţie a cancerului intestinal, dar şi a celui mamar.