Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dieta copilului cu intoleranţă la gluten

Dieta copilului cu intoleranţă la gluten

Un articol de: Doina Dumitriu - 12 Iulie 2008

Celiachia reprezintă o intoleranţă permanentă la gluten, care asociază diareea cronică cu mărirea în volum a abdomenului şi starea de malnutriţie, ca fenomene secundare ale sindromului de malabsorbţie, produs de leziuni caracteristice ale mucoasei intestinale

Criteriile care definesc intoleranţa la gluten sunt: existenţa sindromului de malabsorbţie, remisiunea clinică şi histologică după respectarea unei diete glutenoprive timp de 1-2 ani, recăderea histologică după reintroducerea glutenului în alimentaţie, la un interval variabil de timp.

Alături de fibroza chistică, celiachia reprezintă cea mai frecventă cauză de malabsorbţie la sugar şi copil. Vârsta la care apare celiachia este legată întotdeauna de introducerea glutenului în alimentaţia copilului (făina de grâu, orezul, secara, ovăzul), iar primele semne ale bolii apar după un interval liber de câteva luni, de obicei spre sfârşitul primului an de viaţă.

Incidenţa bolii este variabilă, în relaţie cu distribuţia geografică şi existenţa unor factori ereditari. Celiachia este mai frecventă în Europa şi Canada şi mai puţin întâlnită în SUA, la negri africani şi la orientali.

Făina cu 75% extracţie conţine proteine în proporţie de 11,8%, grăsimi 1,4%, amidon 72% şi fibre. Glutenul este o componentă proteică din făina de grâu, orez, ovăz, secară, care conţine două fracţiuni: gliodina (solubilă în alcool) şi glutenina (insolubilă în alcool), prima având efecte toxice asupra mucoasei intestinale la bolnavul de celiachie.

Debut şi simptome în celiachie

Debutul bolii apare, în mod obişnuit, între 8-24 de luni, odată cu introducerea alimentelor solide (lapte cu făinos). Aspectul general al copilului care manifestă o astfel de intoleranţă este frapant. Hipotrofia este accentuată, înălţimea este sub cea corespunzătoare vârstei, abdomenul este destins, contrastând cu starea de slăbire mai accentuată pe membre şi fese, faţa este rotundă, iar dacă sugarul este îmbrăcat, nu se bănuieşte gradul de slăbire după aspectul feţei.

În 80% dintre cazuri se manifestă diaree cronică, care, împreună cu abdomenul mărit în volum şi malnutriţia, realizează „sindromul celiac“. Sunt şi cazuri în care celiachia evoluează fără diaree, aceasta fiind înlocuită cu constipaţie, la care se asociază vărsăturile şi durerile abdominale.

Un semn constant, prezent la 75% dintre bolnavii de celiachie, este anorexia. Abdomenul este destins, cu hipotonie musculară şi hipomotilitate intestinală, cu acumulare de lichide şi gaze în intestin. Uneori, prin subţierea peretelui intestinal, se întrevăd ansele intestinale dilatate.

În 75% dintre cazuri se constată oprirea procesului de creştere, manifestat prin hipotrofia staturo-ponderală, aceasta reprezentând o consecinţă a aportului alimentar scăzut, a malabsorbţiei şi a pierderilor intestinale.

Apare, de asemenea, întârzierea vârstei osoase şi osteoporoza, ca o consecinţă a hipocalcemiei şi hipovitaminozei D, cu apariţia de fracturi spontane la oasele lungi. Apar apoi edemele periferice, ca o expresie a pierderilor proteice, fiind localizate la extremităţile distale ale membrelor.

Copilul este palid, prezintă semne de carenţă de vitamina A (dermatoze, distrofia firului de păr), de vitamina K (echimoze, epistaxis, uneori chiar hemoragii intestinale), are dentiţie întârziată, gene lungi.

Pe măsură ce boala evoluează, copilul îşi schimbă comportamentul, devine mai apatic, mai irascibil, este retras, nemulţumit, refuză relaţiile cu alţi copii şi cu membrii familiei, este nepăsător la ce se petrece în jur.

Suprimarea alimentaţiei cu gluten, singurul tratament valabil

Complicaţiile celiachiei sunt legate, în general, de malabsorbţie: cauza celiacă - care poate pune în pericol viaţa copilului, hipomenoree şi amenoree, hepatita toxică, malignitate, ulceraţii intestinale, neuropatii periferice.

Tratamentul în celiachie are la bază suprimarea produselor alimentare care conţin gluten (făină de grâu, orez, secară). Tratamentul dietetic se face prin respectarea următoarelor principii: aportul cantitativ este limitat la început, în relaţie cu dorinţa manifestată de copil de a primi alimentaţia; excluderea dizaharidelor (cel puţin a lactozei) din alimentaţie, în primele 1-2 săptămâni, şi aceasta din cauza deprimării accentuate a activităţii enzimelor specifice prin leziuni profunde. De multe ori, laptele şi zahărul sunt suprimate pentru o perioadă de timp, iar reintroducerea lor se face prin tatonare.

Biscuţi şi pâine din făină fără gluten

În aceste condiţii, regimul alimentar cuprinde proteine din carne, brânză de vaci, ouă, lipide sub formă de uleiuri vegetale, glucide sub formă de glucoză şi amidon de orez, făină de porumb, legume fierte. Alimentele trebuie pregătite şi prezentate sub formă atrăgătoare, cu atât mai mult cu cât sunt eliminate unele produse făinoase agreate de copii.

Fabricarea făinii fără gluten a permis prepararea culinară şi industrială a unor produse speciale (biscuiţi, pâine), folosite de către bolnavii cu celiachie.

Educaţia pacienţilor trebuie făcută în sensul conştientizării, de la vârste cât mai mici, a nevoii de discriminare a alimentelor permise şi interzise.

Eşecul dietei glutenoprive apare din nerespectarea riguroasă a regimului. Părinţii se lasă greu convinşi de valoarea dietei respective permanente. Pe de altă parte, cooperarea cu copiii de vârstă mică este dificilă, sentimentul de frustare pe care îl trăiesc la interzicerea pâinii şi prăjiturilor constituind un impuls de a consuma tocmai aceste alimente.

Tratamentul antibacterian este recomandat numai în cazul asocierii unei cauze infecţioase. Se recomandă corectarea deficitului în vitaminele A, D, K, C (acid folic), corectarea anemiei, iar în cazurile asocierii cu insuficienţa pancreatică se aplică tratament substitutiv de fermenţi pancreatici.

Alimente interzise şi alimente permise în dieta copiilor cu celiachie

Din alimentaţia copiilor cu intoleranţă la gluten trebuie excluse definitiv carnea preparată cu făină de grâu, orz, secară, brânzeturile care conţin gumă de ovăz, pastele făinoase, piureurile de legume din comerţ, legumele în sos, preparatele şi semipreparatele şi unele salate de legume din comerţ, sosurile din fructe, umpluturile pentru prăjituri, pâinea din grâu, orz, ovăz, secară, snacks-urile pe bază de grâu, orz, ovăz sau secară, sosurile pentru salate din comerţ, toate prăjiturile comercializate pe piaţă, bomboanele. Restricţiile în ceea ce priveşte alimentele comercializate în magazine vin ca urmare a faptului că, în prepararea acestora, se folosesc aditivi care conţin gluten.

Dieta celor care suferă de celiachie include toate tipurile de lactate şi carne, ouă crude sau preparate termic, cartofi, orez, paste făinoase fără gluten, toate sortimentele de legume şi fructe, produse de panificaţie pe bază de porumb şi orez, floricele de porumb, napolitane din orez, unt, margarină, uleiuri vegetale, nuci, unt de arahide, maioneză, şi supe şi ciorbe preparate în casă, utilizând numai ingredientele permise, prăjituri, fursecuri, budinci şi îngheţate preparate în acelaşi mod, gem, miere, ciocolată, nucă de cocos, pastă de tomate, măsline, murături.