Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dieta dezechilibrată și stresul, cauze în bolile gastrointestinale

Dieta dezechilibrată și stresul, cauze în bolile gastrointestinale

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 05 Iunie 2015

Peste 90% dintre români consideră că principalul factor care poate afecta sănătatea aparatului digestiv este o dietă dezechilibrată, aceasta fiind urmată de nivelul de stres (peste 80%), dar și de antibioticele administrate în exces, fumatul, consumul excesiv de alcool sau factorii genetici, relevă studiul „Românii, stilul de viață și bolile gastrointestinale".

Potrivit studiului dat publicității de Asociația Persoanelor cu Boli Inflamatorii Intestinale din România (ASPIIR), aproximativ 94% dintre respondenți consideră că o boală care afectează sistemul gastrointestinal este gravă, foarte gravă sau extrem de gravă, 68% sunt conștienți că o boală cronică necesită tratament toată viața și peste 78% cred că o astfel de situație este una grea sau foarte grea, care ar aduce constrângeri pentru viața de zi cu zi.

Medicul de familie rămâne pentru aproximativ 50% din respondenți cel către care s‑ar adresa în cazul persistenței simptomelor, fiind urmat de medicul gastroenterolog - 24%. Doar 10% dintre respondenți s‑ar gândi, în cazul în care aceste simptome persistă, să își schimbe stilul de viață și obiceiurile alimentare.

Bolile inflamatorii intestinale sunt afecțiuni inflamatorii cronice ale tubului digestiv. În România sunt aproximativ 10.000 de pacienți diagnosticați cu boală Crohn sau colită ulcerativă, dintre care peste 1.500 sunt înregistrați în Registrele Naționale. La nivel european, aproximativ 3 milioane de persoane suferă de boli inflamatorii intestinale. Cele mai multe cazuri sunt înregistrate la persoane tinere, cu vârste cuprinse între 20 și 30 de ani, dar pot apărea la orice vârstă. Statisticile europene arată că 10% dintre pacienții cu boli inflamatorii intestinale sunt șomeri, iar cei care muncesc au, în general, între trei și șase săptămâni de concediu medical pe an.

Realizat pe un eșantion de peste 3.000 de respondenți, cu vârste de peste 18 ani, din mediul urban, eșantion reprezentativ pentru utilizatorii de internet din România, sondajul arată care este nivelul de informare al populației vizavi de bolile gastrointestinale, dar și adresabilitatea către medic. (Mariana Bahcevan)

Citeşte mai multe despre:   Stres