Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Dieta după un accident vascular cerebral

Dieta după un accident vascular cerebral

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 23 Noiembrie 2023

Pentru pacienții care au trecut printr-un accident vascular cerebral și care au rămas cu probleme de înghițire, alimentația poate fi mult îngreunată, ceea ce duce la carențe nutriționale. În perioada de recuperare, acești pacienți pot primi informații utile de la logoped despre cum să mănânce și să bea în siguranță, dar au nevoie și de sfatul unui dietetician pentru a se asigura că au o alimentație adecvată din punct de vedere nutritiv. În plus, o alimentație sănătoasă îi poate ajuta pe acești pacienți să se recupereze mai rapid și, mai ales, să reducă riscul de a face un nou accident cerebral, susţin specialiştii.

Textura alimentelor pe care ei le consumă se recomandă să fie una fluidă, pentru a putea fi ușor înghițite. Astfel, cele mai recomandate mâncăruri sunt supele și piureurile. Nu este bine nici ca alimentele să fie prea lichide, pentru că se pot scurge în afara cavității bucale. În această situație, se pot adăuga în compoziție unele pudre ca agenți de îngroșare (de exemplu, o linguriță de amidon alimentar sau pudră din fibre de ovăz), recomandă, într-un articol din publicaţia Viața Medicală, dr. Laura Davidescu, medic specializat în nutriție și siguranță alimentară.

Orice problemă legată de difi­cultățile de înghițire după un acci­dent vascular cerebral ar trebui identificată și evaluată încă din spital. Vestea bună este că, de cele mai multe ori, disfagia este trecătoare și se ameliorează în câteva săptămâni de la accidentul vascular. Totuși, la unele persoane, perioada de recuperare poate fi de durată mai lungă.

Dacă pacientul nu poate mișca normal mâna cu care mănâncă de obicei sau are probleme de memorie ori de gândire, cei apropiați ar trebui să apeleze la sfaturile unui terapeut ocupațional, care să-i învețe mici trucuri prin care pacientul să rețină că TREBUIE să mănânce și să bea la anumite intervale de timp. (I. N.)