Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Dieta recomandată în tratamentul bolilor ulceroase
Bolnavilor de ulcer gastric sau duodenal li se recomandă mese mici, egale cantitativ, repetate de 4-5 ori pe zi, la ore regulate, ultima înainte de ora 20:00. În timpul meselor se impune o ambianţă plăcută şi evitarea discuţiilor tensionate.
Dacă ficatul şi vezica biliară funcţionează bine, în primele zile se beau ceaiuri de muşeţel, salvie sau frunze de nalbă, iar din ziua a patra se mănâncă normal, considerând că ulcerul s-a vindecat.
Dacă ficatul şi vezica biliară nu sunt sănătoase, în fiecare zi se beau două căni de ceai din frunze de nalbă sau flori de gălbenele, timp de un an, precum şi alimentele admise.
În afara momentelor de criză ulceroasă, se recomandă consumul zilnic de albumine, glucide solubile şi amidon, sub formă de piure de cartofi cu conţinut alcalin (care va neutraliza excesul de aciditate), carne fiartă de pui sau de vită, supe de legume, lapte, iaurt, brânzeturi proaspete, caş dulce, urdă, ouă moi, sucuri de legume (morcov, ţelină, sfeclă roşie, varză, cartofi cruzi), pâine uscată şi prăjită, paste făinoase bine fierte, orez, grâu germinat, fulgi de ovăz, biscuiţi, mămăligă prăjită, gelatină, sucuri şi compoturi din fructe neacide (mere, pere, gutui, caise, piersici, cireşe, agrişe) puţin îndulcite. Se propune o cură de două zile pe săptămână cu fructe coapte sau rase.
O atenţie deosebită se acordă curei de dezintoxicare a organismului, folosind seminţe de dovleac puţin prăjite şi nesărate (4-5 pumni pe zi) şi se bea un borş preparat din tărâţe de grâu (la doi litri borş se adaugă doi litri apă, ˝ kg miere de albine şi o lămâie tăiată în două), din care se consumă 1,5-2 litri pe zi.
Altă cură va utiliza un macerat din amestecul, în părţi egale, cu zeamă de lămâie, alcool 40%, miere de salcâm şi ulei de măsline; se păstrează la rece şi se administrează câte 50 ml de trei ori pe zi, cu 10-15 minute înainte de mese.
Alimentele interzise în consum sunt: alcool, tutun, cafea în exces, condimente excitante, supe concentrate de carne, prăjeli, fripturi la cuptor din carne de porc, vânat, slănină, untură, mezeluri, afumături, conserve, sosuri cu rântaş, icre, peşte prăjit, omletă, brânzeturi grase, legume bogate în celuloză (ceapă, usturoi, castraveţi, fasole uscată, mazăre), care sunt greu digerabile, acrituri, sare în exces, oţeturi, aluaturi proaspete, pâine neagră proaspătă, dulceţuri, marmelade, îngheţate, condimente în exces, hrean, muştar, piper şi fructe tari (alune, nuci, migdale). Se exclud categoric alcoolurile tari, tutunul, cafeaua, cacao, ciocolata, băuturile fierbinţi şi răcoritoarele cu cofeină şi abuzul de medicamente de sinteză.
În timpul mesei nu se beau lichide, iar după masă bolnavul va sta culcat cu o compresă caldă sau cataplasmă cu făină de porumb pe abdomen.
În cursul regimului alimentar trebuie multă răbdare şi perseverenţă, deoarece este posibil ca durerile ulceroase să reapară chiar după 6-7 luni cu aceeaşi intensitate.
În privinţa regimului de viaţă se impune o perioadă de linişte, pentru cruţarea sistemului nervos, cu repaus fizic şi intelectual, chiar cu şedere în pat (15-20 zile) în perioada evolutivă. Echilibrul nervos va fi menţinut prin vizionări de filme, audiţii muzicale, citit de cărţi sau reviste sau plimbări şi sport în aer liber. Se impune evitarea profesiilor care cer un surmenaj fizic şi psihic, cu încordări nervoase şi tensionate.
Viaţa trebuie să fie ordonată, prin alternanţa dintre orele de muncă cu cele de relaxare. În timpul de odihnă se va respecta somnul zilnic de minimum opt ore.
Săptămânal se face o baie caldă, de 15 minute, în care se introduc plante de roiniţă, rostopască, fân, flori de rozmarin sau esenţă de brad.
În fazele dureroase se aplică, zilnic, cataplasme calde cu nămol, lut, ceapă rasă sau parafină, ţinute 10-20 minute pe abdomen, iar în perioadele cu hemoragii interne se pun comprese reci sau pungi cu gheaţă pe abdomen ţinute două-trei ore. Tot în caz de hemoragii interne se va face o injectare cu vitamina K.