Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Dieta și mișcarea, importante pentru controlul glicemiei
Pandemia provocată de noul coronavirus ne-a schimbat total stilul de viață. Nevoiți să stăm în casă, devenim fără să vrem mai sedentari și suntem tentați să mâncăm mai mult decât înainte. În cazul persoanelor cu diabet zaharat riscurile sunt cu atât mai mari. Prin urmare, medicii atrag atenția că alimentația și activitățile fizice au un rol important în menținerea echilibrului metabolic, mai ales în această perioadă de izolare la domiciliu.
Persoanele cu valori crescute ale glicemiei pe perioade lungi sunt mai predispuse să dezvolte infecții, avertizează medicii. De aceea, Federația Română de Diabet, Nutriție și Boli Metabolice a pus la dispoziția diabeticilor, pe site-ul www.federatiaromanadiabet.ro, un set de recomandări care vizează atât măsuri generale de prevenție a unei posibile infectări, cât și recomandări specifice legate de alimentație și stilul de viață. Pe lângă tratament, medicii le recomandă persoanelor cu diabet să facă mișcare și să respecte o anumită dietă pentru a menține glicemia în limite normale.
Cei care erau obișnuiți cu o viață activă, să facă sport sau să meargă mult pe jos, pot constata și ei, în această perioadă de stat acasă, o creștere a nivelului glicemiei. Stresul psihologic legat de amenințarea unei boli, cum este infecția cu noul coronavirus, pentru care diabetul zaharat reprezintă un factor de risc, contribuie și el la creșterea glicemiei, la fel și stresul provocat de schimbarea radicală a modului de viață, explică, într-un interviu acordat Agerpres, medicul endocrinolog Cristina Spiroiu, de la Spitalul Militar din București.
Pacienții hipertiroidieni, pe care boala îi face să fie foarte activi, plini de energie și nerăbdători, tolerează și mai greu lipsa de activitate și izolarea socială. Stresul izolării poate să complice evoluția bolilor endocrine pe care un pacient le are deja, dar poate duce și la declanșarea unor boli la persoane care nu au avut anterior probleme medicale. De pildă, boala Basedow Graves, forma cea mai comună de hipertiroidism, de cauză autoimună, apare de cele mai multe ori după o perioadă de stres. Stresul scade imunitatea organismului. După ce dispare cauza stresului, sistemul imunitar se revigorează, dar există riscul să se întoarcă împotriva propriului organism, declanșând astfel o boală autoimună. În bolile autoimune, sistemul imunitar nu mai recunoaște anumite elemente ale organismului ca fiind proprii și le atacă pentru a le distruge, ca și când ar fi străine de organism.
Un alt avertisment al specialiștilor este legat de faptul că viața sedentară și abaterile de la dietă, induse de stresul din această perioadă de izolare la domiciliu, favorizează obezitatea, care este, de asemenea, un factor de risc major în cazul infecțiilor cu noul coronavirus. Aportul caloric trebuie corelat foarte bine cu nevoile organismului, iar sistemul imunitar depinde în mare măsură de alimentele pe care le consumăm, știindu-se că un organism sănătos și bine hrănit are șanse mai mari în lupta împotriva infecțiilor. Un rol important în acest proces de susținere a sistemului imunitar îl au vitaminele C și D, incluse în majoritatea rețetelor de suplimente imunostimulante.
În cazul diabeticilor, alimentația trebuie să țină cont, în primul rând, de dieta recomandată de medic. Pe lângă respectarea acesteia, glicemia poate fi ținută sub control prin continuarea tratamentelor prescrise, dar și cu ajutorul unor exerciții fizice ce pot fi făcute în mod regulat chiar și în casă. Dar sfatul cel mai important în această perioadă de pandemie rămâne limitarea pe cât posibil a interacțiunii cu alte persoane și respectarea regulilor generale de igienă și protecție împotriva noului coronavirus.
(Ileana Marin)