Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Dolj, județul cu cei mai mulți bolnavi de tuberculoză
Deși în multe țări europene tuberculoza este considerată o boală eradicată, în România afecțiunea continuă să facă ravagii, printre județele cu cea mai mare incidență a îmbolnăvirilor numărându-se, în prezent, Doljul, Mehedințiul și Oltul. În statisticile europene, România este țara cu cele mai multe cazuri de TBC din UE.
Direcția de Sănătate Publică (DSP) Dolj a demarat, la sfârșitul lunii martie, pentru a marca Ziua Mondială de Luptă Împotriva Tuberculozei, o campanie de informare a populației cu privire la metodele de prevenire a bolii și la riscurile acesteia. Campania este una dintre măsurile prin care autoritățile sanitare doljene încearcă să reducă incidența tuberculozei, statisticile plasând județul Dolj pe locul 1 în țară privind numărul de bolnavi de TBC. Astfel, la nivelul judeţului există circa 750 de cazuri de tuberculoză, iar medicii se confruntă cu multe cazuri de recidivă a bolii, din cauza tratamentului întrerupt sau incorect administrat de pacienți. „România rămâne ţara din UE cu cele mai multe cazuri de tuberculoză: peste 34.000 (în 2013), dintre care 1.500 cazuri de tuberculoză multidrog-rezistentă. Aproximativ 1.200 de bolnavi decedează anual. Pe judeţe, Dolj, Mehedinţi, Olt prezintă cele mai multe cazuri, iar Harghita, Covasna şi Sibiu cele mai puţine“, au precizat reprezentanţii DSP Dolj, într-un comunicat remis presei.
Campania de informare inițiată de DSP Dolj se va derula în parteneriat cu reţeaua de luptă antituberculoasă din judeţ (Spitalul Clinic de Boli Infecţioase şi Pneumoftiziologie „Victor Babeş“ Craiova, Spitalul de Pneumoftiziologie Leamna, Dispensarele TBC din judeţ - Craiova, Băileşti, Calafat, Dăbuleni, Filiaşi, Segarcea), precum și prin reţeaua de medicină şcolară şi cu ajutorul asistenţilor comunitari. Conform Raportului global pentru tuberculoză din 2014 al OMS, în 2013, 9 milioane de persoane s-au îmbolnăvit de TBC şi 1,5 milioane au decedat din cauza acestei boli.
Printre simptomele ce pot anunța îmbolnăvirea de tuberculoză se numără tusea, febra, transpirațiile nocturne și scădere în greutate. Bolnavii de TBC pot infecta până la 10-15 alte persoane, prin contact apropiat, pe parcursul unui an.
Profilaxia bolii constă, în primul rând, în vaccinul antituberculos. De asemenea, de mare ajutor în prevenirea bolii este regimul sănătos de viață, care presupune în primul rând o dietă echilibrată, cu un consum adecvat de alimente bogate în vitamine, minerale și fibre.
În cazul îmbolnăvirii, tratamentul tuberculozei poate dura între șase și nouă luni, până la vindecarea completă. Întreaga terapie este gratuită și se face în toate spitalele de pneumoftiziologie din țară.