Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Donarea repetată de sânge nu dăunează sănătății
Cei care donează frecvent sânge nu trebuie să se teamă că acest lucru le-ar pune în pericol sănătatea și că i-ar expune riscului de a deveni anemici. Mai mult, scăderea nivelului de fier după mai multe donări nu afectează nici calitatea sângelui donat, susţin specialiştii.
Un studiu realizat recent şi prezentat în revista Societății Americane de Hematologie, printre puținele cercetări privind impactul donării de sânge frecvente asupra sănătăţii donatorului și calitatea sângelui donat, contrazice o cercetare, realizată în 2012, potrivit căreia aproximativ 35% dintre cei care donează frecvent sânge se confruntă cu o scădere a nivelului de fier după mai multe donări. Globulele roșii din sânge au nevoie de fier pentru a transporta oxigenul prin organism. Pe de altă parte, un deficit de fier în sânge poate duce la anemie, adică la o scădere a numărului de globule roșii, cu simptomele asociate, inclusiv oboseală, depresie și stări de confuzie.
Studiul cercetătorilor americani demonstrează că donarea repetată de sânge nu reduce semnificativ nivelul de fier din sânge, astfel încât să afecteze sănătatea donatorului și nici nu influențează calitatea sângelui donat. Aceasta este o veste bună, care ar putea încuraja donarea de sânge, fără de care mulți pacienți cu suferințe severe nu ar putea supraviețui, spune coordonatorul studiului, dr. Eldad Hod, profesor asociat de patologie și biologie celulară la Centrul Medical Irving al Universității Columbia, din New York, citat de revista News Medical. (I. M.)