Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Doza de sănătate din bobițele de propolis
Propolisul a fost folosit de secole ca remediu natural pentru vindecarea rănilor și ameliorarea multor afecțiuni, de la prurit (mâncărime) și acnee la tuberculoză, osteoporoză și chiar cancer. Descoperirile recente au confirmat beneficiile sale multiple în vindecarea bolilor, datorită efectelor antiseptice şi antibiotice dovedite, alături de proprietățile puternic antiinflamatoare și antivirale.
Propolisul poate fi achiziționat de la magazinele naturiste sau chiar direct de la apicultori. Însă, dacă ați avut vreodată o reacție alergică sau hipersensibilitate la o înțepătură de albină sau la orice produs apicole, cum ar fi mierea, există șanse mari să dezvoltați și o reacție la propolis, care, la anumite persoane, poate provoca roșeață, arsură, umflături și/sau febră.
Propolisul oferă aceeași acțiune imediată ca antibioticele produse în laborator, dar fără efecte toxice sau de altă natură. Astfel, acesta poate lupta împotriva unei varietăți de bacterii cauzatoare de boli, inclusiv Staphylococcus aureus, Candida albicans și Streptococcus pyogenes. Datorită proprietăților sale antibacteriene, antiinflamatoare, antifungice, antivirale și analgezice, s-a dovedit a fi eficient pentru tratarea gingivitei și parodontitei, precum și pentru reducerea plăcii bacteriene. Și poate fi chiar o bună alternativă naturală la pasta de dinți bogată în fluor.
Aceste proprietăți acționează pentru a crește rezistența naturală a organismului la boli, prin stimularea și întinerirea propriului sistem imunitar al organismului. Propolisul funcționează prin sprijinirea regenerării celulare, susținând în același timp sistemul imunitar prin compușii săi de construire a celulelor, datorită gamei sale de flavonoizi. Propolisul poate fi eficient și în ameliorarea simptomelor rinitei alergice, prin inhibarea eliberării histaminei. Tratamentul se face pe o perioadă de două săptămâni, propolisul fiind capabil să inhibe semnificativ eliberarea histaminei, reducând astfel fenomenele specifice rinitei. Tratamentele cu tinctura de propolis și zinc sunt de mare ajutor în vindecarea infecțiilor dureroase recurente ale urechii.
Pentru îngrijirea pielii, acțiunea antivirală și antimicrobiană pe care o oferă propolisul are beneficii fantastice. Este deosebit de util atât pentru cei care suferă de acnee, cât și pentru persoanele care trăiesc în medii poluate. Practic, propolisul formează o barieră, similară cu modul în care albinele îl folosesc, și conține o mulțime de substanțe nutritive importante pentru a hrăni pielea. De asemenea, ajută la echilibrarea și calmarea pielii cu probleme, accelerând decongestionarea porilor. Este eficient și împotriva epidermofitozei, psoriazisului, eczemelor microbiene și cronice, afecțiunilor cutanate, piodermei, inflamației pielii și arsurilor. Combinat cu vitamina C și Echinaceea, poate ajuta la prevenirea infecțiilor tractului respirator la copii.
Propolisul poate fi eficient și pentru combaterea herpesului comun sau Herpes Simplex 1 și 2. Tratamentul se face timp de o lună, cu extracte apoase și etanolice de propolis, administrate la interval de șase ore, câte 20 de picături, diluate într-o linguriță de lapte cald. Cantitatea necesară de propolis pentru tratamentul în diverse afecțiuni trebuie să fie de maximum 5-6 g pe zi, pe o perioadă de 10 zile până la trei luni.