Ce au în comun broccoli, fasolea ochi-negru, citricele și ceaiul verde? Pe lângă faptul că sunt sugestii alimentare ale specialiștilor în nutriție de la renumita Universitate Harvard, aceste roade sunt excelente opțiuni pentru creștinii ortodocși care țin post. Bogate în fitonutrienți, fibre, minerale și vitamine, includerea acestora în dietă poate avea beneficii importante: întrețin starea de sănătate, îmbunătățesc calitatea vieții și pot chiar contribui la longevitate.
Durerea în gât, o simplă răceală sau infecție streptococică?
Durerea în gât este un simptom comun al unei infecții a căilor respiratorii superioare, cum ar fi o răceală sau gripă. Poate fi, de asemenea, simptom al unei infecții bacteriene, denumită și faringită streptococică. Cum ne putem da seama dacă durerea în gât este cauzată de o infecție virală sau bacteriană explică, într-un articol, pe pagina oficială a Clinicii americane Mayo, dr. Tina Ardon, specialist în medicină de familie.
Atunci când vă ustură în gât sau vă doare în gât la înghiţire, în multe dintre cazuri este vorba despre o infecție virală care va trece de la sine. În cazul acesta, există tratamente care ameliorează simptomele, dar nu există medicamente împotriva virusurilor gripale. „Antibioticele pur și simplu nu funcționează în cazul unei infecții virale”, spune dr. Ardon.
Atunci când aveţi dureri în gât, dar nu tușiţi, poate fi un indiciu al unei alte categorii de afecțiuni ale căilor respiratorii superioare, şi anume bacteriene. Faringita streptococică este o infecție bacteriană specifică, localizată în zona din spate a gâtului. Semnele sunt mici pete roșii în gât sau amigdale roșii și umflate, care uneori pot prezenta și mici pete albe.
De obicei, dacă este vorba despre o faringită streptococică, apare febra, poate o durere de cap și apoi durerea în gât. Acest diagnostic poate fi confirmat sau nu doar în urma unei analize de laborator, iar dacă este vorba despre o infecție streptococică, medicul va recomanda administrarea de antibiotic. „Atunci când există și alte simptome, de exemplu, curge nasul, strănut și tuse, este foarte puțin probabil să fie vorba despre o faringită streptococică”, a precizat dr. Tina Ardon. Medicul mai spune că sunt de foarte mare ajutor odihna, consumul de lichide calde și, nu în ultimul rând, prevenirea gripei prin imunizare cu ajutorul vaccinului antigripal. (I.N.)