Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Dureri reumatice la vârste tinere?
Durerile coloanei vertebrale sau ale articulațiilor nu trec de la sine și pot indica una dintre cele două boli autoimune diagnosticate cel mai adesea la persoane tinere, nu la persoane în vârstă: spondilita anchilozantă și poliartrita reumatoidă. De aceea, specialiştii recomandă celor care se confruntă cu dureri puternice de coloană sau de articulații, chiar dacă ele dispar uneori, să nu le ignore. În cazul spondilitei anchilozante, se poate ajunge la apariţia imobilității coloanei vertebrale.
Un lucru mai puțin știut este acela că bolile reumatismale autoimune reprezintă a doua cauză de handicap la persoane tinere, după traumatismele cauzate de accidente, a explicat prof. dr. Simona Rednic, președintele Societății Române de Reumatologie, în cadrul unui eveniment organizat de Asociația Pacienților cu Boli Reumatismale Inflamatorii din Transilvania (ART) și Coaliția Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice (COPAC).
Pentru a veni în sprijinul pacienților cu boli reumatismale autoimune inflamatorii, COPAC și ART pun la dispoziție Ghidul pacientului cu spondilită anchilozantă și Ghidul pacientului cu poliartrită reumatoidă, care urmează să fie și tipărite pentru a fi distribuite în spitale și în clinicile de reumatologie. Ghidurile cuprind informații extrem de utile pentru pacienți, cum sunt definirea bolii, simptomele, cum se stabilește diagnosticul, riscul de transmitere la copii, managementul bolii, ce stil de viață trebuie adoptat etc.
Dacă aveți dureri puternice de coloană sau de articulații, chiar dacă ele dispar uneori, ar trebui să nu le ignorați, pentru că nu vor trece de la sine.
Spondilita anchilozantă aduce adesea nu doar dureri puternice ale coloanei și articulațiilor acesteia, ci și oboseală cronică, neexplicată de alți factori. De altfel, o parte dintre pacienții care suferă de această boală ajung, după câțiva ani, să nu mai poată lucra cu normă întreagă. Informarea pacientului și responsabilizarea sa pentru a merge la doctor și a urma tratamentul prescris sunt esențiale, a subliniat prof. dr. Simona Rednic, citată de Hotnews.
Despre spondilita anchilozantă nu se știe încă ce anume o declanșează, însă apare cel mai frecvent la persoanele care au rude de sânge diagnosticate cu spondilită anchilozantă, adică există o predispoziţie genetică. Este o boală autoimună cronică, în care apar inflamații la nivelul articulațiilor, mai ales cele ale coloanei vertebrale.
Bărbații sunt afectați de trei ori mai frecvent decât femeile, de obicei la vârstă tânără, între 20 și 40 de ani. Gena care se asociază cu spondilita anchilozantă, HLA-B27, apare la 9 din 10 persoane care au spondilită achilozantă; de asemenea, este prezentă și la 8% din populația generală sănătoasă, fără să ducă la apariţia bolii.
Ce se întâmplă de fapt în corpul pacienților cu spondilită anchilozantă? La nivelul articulațiilor apar inflamații, care în timp duc la distrugerea oaselor şi a cartilajelor care formează articulația. Procesul începe, în general, la nivelul articulațiilor sacroiliace (la nivelul bazinului) care, de cele mai multe ori, sunt primele afectate. În perioadele în care dispare inflamația, organismul încearcă să repare zonele afectate, producând os nou. Din această cauză, în timp, coloana vertebrală devine tot mai rigidă, iar mişcările vor fi tot mai limitate. Curburile normale ale coloanei vor suferi modificări, care duc la apariția deformărilor şi a unei posturi nefirești a corpului.
Dacă inflamația/boala nu este ținută sub control prin tratament, acest proces continuă şi poate duce la fuziunea articulațiilor, cu apariţia imobilității coloanei vertebrale. De aceea, este foarte important ca cei diagnosticați cu această boală să respecte indicațiile de tratament și să meargă la controalele recomandate de medic.