Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Durerile de spate în sezonul rece
Coloana vertebrală, unul dintre organele cele mai sensibile ale organismului uman, este supusă zilnic unor eforturi dificile, care o suprasolicită. În unele situaţii, aceste eforturi cresc în intensitate, astfel că şi coloana poate suferi diferite traumatisme sau dureri. De aceea, încă de la primele astfel de dureri este indicat să vă adresaţi medicului reumatolog. Acesta vă va indica, după caz, un tratament de specialitate sau vă va da sfaturi despre cum puteţi preveni complicaţiile.
În acest sezon rece, atât la sate cât şi la oraşe, pregătirile pentru sărbătorile de iarnă obligă la eforturi fizice ocazionale, care, de multe ori, se soldează cu dureri severe de spate. Astfel, fie din neştiinţă, fie din neglijenţă se ajunge la boli ale coloanei vertebrale, care necesită tratamente de lungă durată (spondiloze avansate, operaţii de urgenţă sau hernii de disc). În general, tinerii au o coloană vertebrală cu o musculatură slabă, neantrenată la eforturi fizice, cu cifoze şi scolioze. După efort fizic, aceştia se plâng de dureri de spate ce se liniştesc doar în poziţia culcat. Adulţii obezi sau cei care efectuează muncă fizică din poziţii incomode sau în afara spaţiilor închise, la temperaturi foarte scăzute, în umezeală, curenţi de aer, prezintă, cu timpul, o spondiloză pe segmente sau pe toată lungimea coloanei, o boală considerată de specialişti, distructivă. Dacă este afectat discul intervertebral, adică „rulmentul“ care asigură mişcarea uşoară a coloanei, acesta poate fi expulzat de la locul lui şi, prin urmare, va apăsa pe o rădăcină nervoasă, care produce suferinţă şi durere şi obligă la intervenţie chirurgicală pentru îndepărtarea acestui traumatism. Sfaturi utile În astfel de situaţii, reumatologii oferă câteva recomandări, care, urmate cu rigurozitate, pot diminua durerile sau chiar le pot preveni. Iată câteva dintre acestea: - funcţionalitatea coloanei vertebrale poate fi menţinută prin gimnastică medicală zilnică şi corectă, condiţie indispensabilă pentru o viaţă şi o activitate cotidiană normală; - la efectuarea de eforturi fizice prelungite este indicată purtarea unui brâu lat şi întins, asemănător celor pe care le poartă oamenii de la munte; - în cazul în care durerea pe care o resimţim nu cedează în câteva ore de reapaus, este recomandat să vă adresaţi medicului specialist, care va examina provenienţa acesteia şi vă va indica un tratament, evitând în acest fel complicaţiile nedorite sau prelungirea perioadei de suspendare a activităţii pe săptămâni şi luni de zile; - tratamentul indicat (fizical sau medicamentos) trebuie respectat şi urmat suficient timp pentru a fi eficient şi a nu atenua doar temporar semnele, ca apoi durerile să revină într-o formă încă şi mai gravă. Infiltraţiile locale trebuie făcute cu discernământ şi competenţă, deoarece coloana vertebrală este un organ sensibil şi destul de traumatizat de activităţile cotidiene; - o dată sau de două ori pe an, cu toate dificultăţile prin care treceţi, rezervaţi-vă timp pentru a consulta un medic de specialitate şi pentru a urma un tratament complex pentru protejarea coloanei vertebrale, deoarece durerea sau incapacitatea temporară de muncă vor fi mult mai păguboase pentru activităţile zilnice.