Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Durerile dentare în sezonul rece
Odată cu începerea sezonului rece, foarte multe persoane se programează la cabinetul stomatologic pentru dureri dentare (temporare sau permanente) determinate de apariţia frigului.
Pacienţii acuză dureri mari sau abcese, chiar din cauza faptului că "i-a tras curentul" sau au stat în frig. Dinţii sunt foarte dureroşi la atingere, la alimente reci sau în cazul alternării fiebinte-rece. Cauza acestor dureri exacerbate de temperaturile scăzute sunt fisuri fine ale smalţului sau diferite obturaţii (plombe) foarte vechi, care prezintă carii secundare. Ca primă măsură, un pacient cu asemenea simptome poate lua imediat un calmant, după care trebuie să se prezinte la cabinetul stomatologic pentru a trata afecţiunea respectivă. În situaţiile descrise mai sus nu sunt deloc recomandate leacurile precum: alcool ţinut la dintele respectiv, usturoi, alcool medicinal. Acestea pot "arde" mucoasa în zona respectivă, producând leziuni foarte dureroase. Alcoolul nu are rol nici de analgezic, adică nu blochează durerea, şi nici de anestezic. Calmantele recomandate sunt: ibuprofenul, care are rolul de a calma durerea şi reduce inflamaţia, fiind recomandat pentru dureri acute, paracetamolul, care tratează durerile acute şi cronice cu intensitate mică. Un alt remediu recomandat este gheaţa, aplicată într-o compresă în apropierea zonei dureroase. În sezonul rece, frecvent apar nevralgiile, cu dureri ascuţite în zona feţei, a capului. Durerea din nevralgii este bruscă, puternică şi apare după expunerea îndelungată la frig, umezeală sau în cazul alternării repetate de cald-rece. Nevralgia de trigemen este afecţiunea cea mai frecventă şi se manifestă prin durere violentă, asemănătoare unor junghiuri sau cuţite, şi este de durată scurtă, putându-se repeta ziua şi noaptea. Durerea nevralgică apare brusc sau poate fi provocată de râs, strănut, tuşit, expunere la aer rece. Această durere poate fi însoţită de roşeaţa feţei, lacrimi şi salivaţie abundentă. Calmarea durerii din aceste nevralgii se poate face prin aplicaţii locale de comprese calde cu infuzie de soc sau consumul zilnic a două ceşti de infuzie de coada-calului. În sezonul rece avem tendinţa de a consuma băuturi calde: ceaiuri, cacao, vin fiert, dar aceste băuturi în cantitate mare aduc o cantitate mare de zahar în cavitatea bucală, dăunând dinţilor. Important este să evităm alternarea alimentelor şi băuturilor calde cu cele reci. Smalţul este cel mai afectat de aceste alternări, fiind sensibil la variaţiile bruşte de temperatură. Acest strat care acoperă dinţii, odată distrus, nu se mai reface natural.