Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Echilibrarea hormonală cu ajutorul plantelor
Menținerea sănătății hormonale e o continuă provocare în zilele noastre, având în vedere dinamica accelerată și abundența de mâncare procesată sau de produse încărcate de chimicale. De aceea, mai ales înainte de pubertate, susținerea funcției endocrine prin consumul alimentelor integrale, grăsimi sănătoase (avocado, nuci și semințe, ulei de măsline extravirgin, ulei virgin de cocos) și proteine de calitate este absolut necesară.
O dietă cu alimente integrale oferă nutrienți necesari organismului, permițându-i să mențină sănătatea hormonală completă, în timp ce una bogată în mâncăruri procesate și rafinate, în alimente fitoestrogenice, precum soia, predispune corpul la dezechilibre hormonale care pot duce la probleme de sănătate ce au drept cauză estrogenul: cancer de sân, fibroză uterină etc. Există, însă, și unele plante fitoestrogenice, cum ar fi leguminoasele și frunzele de zmeur, care joacă un rol de suport în organism și care ar trebui introduse în dietă. Acestea sunt benefice datorită faptului că au un rol hrănitor, de sprijin și nu de dislocare a estrogenului.
Pe lângă dieta cu alimente integrale, este bine să avem în casă suplimente pentru a susține o sănătate hormonală optimă. Unul dintre ele este uleiul de ciuboțica-cucului sau ceaiul din această plantă, care conține aproximativ 25% acizi grași esențiali, inclusiv acidul linoleic și cel gama linoleic. Uleiul de pește este un alt supliment benefic, fiind bogat în acizi grași omega 3, esențiali pentru fertilitatea feminină și pentru femeile însărcinate. De asemenea, datorită efectelor antiinflamatorii ale omega 3, poate fi redusă inflamația cauzată de endometrioză.
Maca este o rădăcină bogată în proteine, carbohidrați complecși și fier, care ajută și în gestionarea mai bună a stresului și în echilibrarea sănătăţii generale a corpului, care conduce la o regularizare a activităţii hormonale.
Urzica este o plantă cu suport hormonal datorită valorii nutriționale ridicate. Această plantă este bogată în multe vitamine, minerale și antioxidanți, în special vitaminele C, B, K, colina și minerale, cum ar fi calciu, magneziu, siliciu. Printr-un consum regulat se poate gestiona mai bine stresul, se poate întări funcția imună și putem avea un sistem hormonal mai echilibrat, având rezervele nutriționale stabile. Pentru femeile însărcinate sau care alăptează, urzicile sunt nu doar un tonic, ci şi sursă de energie după naștere, în plus pot ajuta în producerea de lapte.
Frunza de zmeur este o altă plantă benefică. La fel ca urzicile, este bogată în nutrienți, incluzând vitaminele A, B, C, E și minerale, cum ar fi calciul, fierul și fosforul.
Salvia reduce transpirațiile și creșterile de temperatură, atunci când este consumată sub formă de ceai sau infuzie.
Este bine ca toate plantele și suplimentele menționate mai sus să fie administrate sau consumate sub îndrumarea unui specialist în fitoterapie sau în sănătate holistică. Nu toate plantele și suplimentele funcționează la fel pentru toată lumea, iar o combinație între acestea poate acţiona mai bine decât una singură.