Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Efectele benefice ale spirulinei
Spirulina (Spirulina platensis) este o algă microscopică care conţine o serie de substanţe cu efecte benefice asupra sănătăţii omului. Fiind cea mai bogată sursă vegetală de proteine, furnizează organismului toţi aminoacizii esenţiali. Este o sursă importantă de minerale şi vitamine, reprezentând un supliment nutriţional valoros.
Este cunoscută încă din Antichitate, efectul consumului ei asupra africanilor din jurul Lacului Ciad fiind longevitatea şi sănătatea de fier. Spirulina creşte în ape alcaline, din care asimilează cantităţi mari de minerale chelate, cum sunt potasiul, calciul, magneziul, manganul, seleniul şi fosforul. Această microalgă este foarte bogată în proteine: 100 g spirulină conţin 60-70 g proteine (de trei ori mai mult decât carnea de porc, de două ori mai mult decât carnea de vită şi peşte şi de 1,5 ori mai mult decât boabele de soia). În plus, toate proteinele din spirulină sunt asimilate foarte uşor de organismul uman (până la 80%), deoarece conţin 18 aminoacizi necesari omului, dintre care 8 esenţiali. Aceştia, spre deosebire de ceilalţi, nu pot fi sintetizaţi de către organismul uman şi trebuie obţinuţi din hrana zilnică. Spirulina mai conţine o multitudine de micro şi macroelemente, inclusiv fier, calciu, magneziu, zinc, fosfor, seleniu, o mare cantitate de vitamine, inclusiv beta-carotenul, acizii nucleici (ADN şi ARN). Conţine o cantitate mare de clorofilă, chiar şi în stare deshidratată. De asemenea, are un conţinut ridicat de acizi nucleici, acest lucru permiţându-le specialiştilor să o folosească în regenerarea celulară şi în încetinirea proceselor de îmbătrânire. Este tot mai des folosită ca tratament postchimioterapie şi radioterapie pentru minimalizarea riscului iradierii celulelor sănătoase. Anemia este şi ea combătută prin consumul de spirulină, datorită conţinutului ridicat în fier. Este folosită şi în tratarea bolilor de ochi, cum este cazul miopiei şi cataractei. Spirulina joacă un rol important şi în alimentaţia unui bolnav cu severă afectare a ficatului, rezultată din consumul exagerat de alcool sau droguri. Spirulina protejează rinichii împotriva efectelor negative ale unor medicamente foarte puternice. Împachetările corporale cu spirulină au un efect de lifting asupra pielii, aceasta ajutând la menţinerea unei siluete ferme şi suple. Prin stimularea circulaţiei sangvine la nivelul pielii, spirulina favorizează, aşadar, regenerarea celulelor pielii. Folosiţi cu încredere măştile şi tratamentele cosmetice care conţin spirulină, căci extractul natural de spirulină acţionează intens asupra pielii, având un efect cicatrizant. Sub puternica acţiune bio-activă a spirulinei, pielea îşi măreşte elasticitatea. Folosită sub formă de praf, ca adaos în cremele şi măştile faciale, spirulina atenuează petele şi erupţiile alergice. Puteţi adăuga pulbere de spirulină în crema pe care o folosiţi zilnic sau puteţi pur şi simplu să aplicaţi pe ten o mască din spirulină pură. Efectul revigorant al spirulinei asupra tenului este garantat. În tratamentele curative, se recomandă ca după 30 de zile să se facă o pauză de 10 zile sau reducerea consumului la un nivel de întreţinere, adică 1,2 - 6 g de spirulină/zi. Medicul poate evalua această doză în funcţie de fiecare organism în parte.