Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Efectele secundare ale tratamentelor oncologice

Efectele secundare ale tratamentelor oncologice

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 07 Septembrie 2023

​Cancerul a devenit o boală care poate fi ameliorată în multe dintre cazuri, datorită progreselor din chimio și radioterapie, tratamentelor biologice și tehnicilor chirurgicale, care însă, din păcate, au ca efecte secundare tulburări gastrointestinale, care afectează starea de nutriție a pacientului, ajungând până la diverse forme de malnutriție și chiar de cașexie, potrivit specialiştilor. 

Malnutriția este una dintre cele mai des întâlnite complicații ale bolilor canceroase și ale tratamentelor oncologice. Din păcate, malnutriția este rareori diagnosticată și tratată, fiind considerată ca făcând parte din evoluția bolii canceroase, și mulți dintre oncologi nu sunt familiarizați cu tratarea acestei complicații. 

Tratamentele oncologice, în special chimioterapia, pot duce la o modificare a senzației gustative și, în unele situații, la pierderea poftei de mâncare, savoarea diferitelor alimente fiind diminuată sau profund alterată. Efectele devin la un moment dat vizibile clinic, prin pierderea în greutate, diminuarea masei musculare și a depozitelor de grăsime, precum și prin creșterea susceptibilității pacienților la infecții banale, fiind astfel influențate nu doar șansele de supraviețuire, ci și calitatea vieții lor. 

Specialiştii în nutriţie recomandă ca, în situația pierderii poftei de mâncare, pacientul să reușească, totuşi, să mănânce cele trei mese principale și să fie încurajat să aibă și mici gustări. Pentru a ameliora starea de nutriție și a combate malnutriția, se recomandă mesele mici ca volum, dar dense în nutrienți și servite mai frecvent decât de obicei. Fiecare fel de mâncare poate fi îmbogățit în proteine și vitamine, de exemplu prin adăugarea de nuci într-o salată sau de cubulețe de brânză, ori a ouălor, untului sau smântânii în supe, conform nutriţioniştilor.

Malnutriția apare ca urmare a dezechilibrului dintre nevoile organismului și aportul nutritiv insuficient, dezechilibru cu atât mai îngrijorător în cazul bolii canceroase pentru că nevoile energetice ale organismului sunt crescute. Greața și voma fac și ele parte din efectele secundare produse de chimioterapie și adesea este nevoie de medicamente adecvate pentru a le diminua. În caz de gastrită sau de reflux gastroesofagian, poate fi nevoie de nutriție enterală, prin sondă sau gastrostomie, pentru a atenua aceste senzații nedorite.

Diareea și constipația sunt complicații frecvente atât la tratamentele chimioterapice, cât și la radioterapie. Acestea sunt raportate și de către pacienții sub nutriție enterală. În această situație, cauzele diareei pot fi diverse: debitul prea mare de soluție nutritivă, tipul de soluții administrate sau eventuala utilizare a laxativelor sau a antibioticelor. 

Într-un articol pe această temă, medicul Laura Davidescu, director editorial al săptămânalului de sănătate „Viața Medicală”, recomandă ca pacientul oncologic să apeleze la ajutorul unui nutriționist sau dietetician autorizat, pentru o evaluare a statusului nutrițional și stabilirea unui regim alimentar individualizat. Dacă pacientul nu reușește să-și asigure necesarul de macro și micronutrienți din alimentele obișnuite, specialistul îi va prescrie administrarea de alimente speciale, pentru a-i suplini carențele nutriționale.

Efectele secundare pot persista chiar și după terminarea tratamentelor oncologice, situație în care medicul poate prescrie continuarea suplimentării unor macro și micronutrienți, până când pacientul își poate relua alimentația normală. (I. M.)

Citeşte mai multe despre:   cancer