Suflatul nasului ajută la decongestionarea căilor respiratorii atunci când suntem răciți, cu condiția însă să nu-l suflăm prea tare, altfel, riscăm să agravăm simptomele răcelii, avertizează experți în
Efectul mai puțin cunoscut al hiperglicemiei
Nivelul crescut al glicemiei încetinește activitatea cerebrală și poate afecta sănătatea creierului chiar și în cazul persoanelor sănătoase, fără diabet. De aceea, controalele medicale periodice sunt foarte importante mai ales dacă analizele de sânge indică un nivel glicemic peste valorile considerate normale, dar sub limita de la care se pune diagnosticul de diabet.
În cazul pacienților diabetici, există numeroase studii care au demonstrat acest efect al glicemiei mărite asupra creierului. Cercetătorii canadieni au publicat recent în revista de specialitate Neurobiology of Aging un studiu realizat în premieră care analizează legătura dintre nivelul glicemiei și activitatea cerebrală în cazul persoanelor sănătoase. Chiar dacă o persoană nu a fost diagnosticată cu diabet, dar analizele indică un nivel al glicemiei ceva mai ridicat, acest nivel poate fi suficient pentru a afecta negativ funcțiile cerebrale, arată într-un comunicat de presă coordonatorul studiului realizat de Institutul de cercetare Rotman din cadrul Academiei de științe medicale Baycrest, din Toronto, în colaborare cu cercetătorii Universității din Toronto.
El a mai explicat că nivelul zahărului din sânge se încadrează într-un anumit spectru de valori, nefiind o delimitare clară între a fi sănătos sau nu. Studiul cercetătorilor canadieni a fost realizat pe un eșantion de 146 de persoane adulte sănătoase. Elementele analizate în cazul fiecăreia dintre aceste persoane au fost nivelul de zahăr din sânge, activitatea cerebrală (evaluată imagistic, prin scanare RMN) și variabilitatea ritmului cardiac (intervalul de timp dintre bătăile inimii, evidențiat în urma unei electrocardiograme).
„Rezultatul acestor evaluări subliniază cât este de important, inclusiv pentru creier, să menținem glicemia în limitele normale, printr-o alimentație sănătoasă și prin mișcare. De asemenea, arată cât de importante sunt controalele medicale periodice, mai ales în cazul persoanelor care au prediabet”, a declarat coordonatorul studiului.
Potrivit concluziilor prezentate de cercetătorii canadieni, existența unui nivel ridicat al zahărului în sânge este asociată cu o scădere a conexiunilor neuronale, care joacă un rol crucial din toate punctele de vedere pentru funcția cognitivă, inclusiv pentru memorie, atenție și gestionarea stărilor emoționale.
Deși efectele negative ale hiperglicemiei asupra creierului se pot manifesta la orice vârstă, ele sunt mai puternice la vârste înaintate. Aceiaşi cercetători au mai observat că femeile sunt în general mai expuse acestui risc decât bărbații.
De asemenea, studiul a scos în evidență şi existența unei legături între nivelul crescut al glicemiei și o variabilitate mai scăzută a ritmului cardiac. De menționat că o serie de studii anterioare indicau că o variabilitate mai mare a ritmului cardiac este asociată cu o stare mai bună de sănătate a creierului.
În urma acestor concluzii, cercetătorii canadieni deschid perspective pentru ca studii viitoare să analizeze dacă funcțiile cerebrale ar putea fi îmbunătățite prin modificarea variabilității ritmului cardiac, care ar putea fi mai ușor controlată terapeutic decât nivelul zahărului din sânge, mai ales în cazul persoanelor fără diabet. (I.N.)