Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Enibaharul, condimentul care tonifică organismul
Enibaharul este un arbore originar din insula Jamaica (Marea Caraibelor), înalt de 7-13 m, care poate trăi peste 100 de ani. Fructele și frunzele sunt folosite cu succes în fitoterapie, având proprietăți antiseptice, antivirale, antibacteriene, carminative, anestezice și puternic odorante.
Fructele sunt puternic aromate, asemenea cuișoarelor, dar cu un iz de scorțișoară, nucșoară și ghimbir. Gustul este dulceag, puțin picant. Frunzele sunt culese manual pentru aromatizare și extragerea uleiului bogat în eugenol. Fructele şi uleiul eteric de enibahar acționează prin înlăturarea durerilor abdominale, reducerea rigidizării articulațiilor și diminuarea durerilor reumatice, înlăturarea stărilor depresive și mărirea încrederii în sine. De asemenea, prin masaje cu ulei, la mâini și picioare, dispare senzația de frig.
Proprietățile sale anestezice sunt în directă legătură și cu această calitate a plantei exotice, respectiv a uleiului extras. Datorită faptului că acționează asupra terminațiilor nervoase, împiedică nervii să simtă durerea și să o transmită la creier. Astfel, enibaharul se comportă ca un calmant puternic, asemenea medicamentelor împotriva durerilor de cap, răcelilor etc.
Un alt beneficiu al uleiului de enibahar este dat de proprietățile sale antiseptice, care acționează ca un dezinfectant asupra diverselor răni, inclusiv a celor deschise care pot cauza tetanos, iar acest ulei împiedică înmulțirea bacteriilor.
Dacă aveți un ten prea palid, atunci uleiul esențial de enibahar este o soluție naturală de ajutor. Este suficient să masați fața ușor și tenul va fi revigorat. Proprietățile sale stimulatoare îmbunătățesc circulația sângelui la nivelul feţei și conferă acea roșeață obrajilor.
Un alt beneficiu al enibaharului este faptul că acționează ca un tonic general pentru organism, oferind starea de vitalitate de care este nevoie. În plus, stimulează sistemul imunitar al organismului.
Drept condiment, enibaharul este foarte bun la tocănițe de carne sau legume, sosuri, fripturi sau pentru parfumarea murăturilor. Marinatele de pui, vită sau porc trebuie să conțină, neapărat, boabe de enibahar pisate. Principala lui calitate este aceea de a stimula digestia și de a menține pofta de mâncare, de aceea este ideal pentru alimente greu de digerat.
Atenție! Uleiul de enibahar poate fi iritant pentru piele. Prin urmare, nu trebuie utilizat de către femeile însărcinate și de copiii cu vârsta sub șase ani.