Peste trei sferturi din cazurile de infecții recurente de tract urinar (ITU) sunt cauzate de bacteria Escherichia coli, care are o capacitate deosebită de a adera la pereții tractului urinar, ceea ce le face dificil
Epidemia de rujeolă a făcut 21 de victime
Potrivit unui raport al Ministerului Sănătății (MS), până în prezent, la nivel național s‑au înregistrat 21 de decese provocate de rujeolă.„A mai murit încă un copil de un an şi jumătate care nu era vaccinat şi de asemenea o tânără în vârstă de 17 ani are avea şi alte comorbidităţi, dar care nici ea nu fusese vaccinată la timp. De ce se îmbolnăvesc aceste persoane? Pentru că virusul rujeolic circulă la copiii cu vârste între unu şi cinci ani care nu au fost vaccinaţi şi atunci există riscul să se îmbolnăvească și cei cu vârstă mai mică de un an care nu sunt încă protejaţi de vaccin şi de aceea sunt decese în rândul acestor copii”, a explicat Alexandru Rafila, consilierul ministrului sănătății.
În acest context, al epidemiei de rujeolă, Rafila consideră că introducerea de sancțiuni în proiectul legii vaccinării este un aspect necesar. îNu discutăm numai despre sancţionarea părinţilor, discutăm despre sancţionarea Ministerului Sănătăţii dacă nu îşi face treaba, despre sancţionarea DSP dacă nu îşi fac treaba, despre sancţionarea medicilor implicaţi în implementarea acestui program de vaccinare”, a spus consilierul MS.
Conform ultimelor date raportate de Centrul Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile, din luna septembrie și până în prezent, în România s‑au înregistrat peste 4.000 de cazuri de rujeolă. Trei sferturi din totalul de îmbolnăviri au apărut la copii sub 10 ani, cu un vârf la grupa de vârstă 1‑4 ani. Au fost semnalate cazuri de rujeolă în 37 de județe, iar cele mai multe îmbolnăviri au apărut în judeţele Caraş‑Severin, Timiş şi Arad.