Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Epidemia de rujeolă continuă să se extindă
Ministerul Sănătăţii (MS) a anunţat că alte trei persoane au decedat din cauza rujeolei, în ultimele zile. Pe parcursul săptămânii trecute au fost înregistrate 150 de cazuri noi, numărul lor ajungând la 935 în întreaga ţară.
În primele 10 luni ale acestui an, România a înregistrat 935 de cazuri confirmate de rujeolă, în 30 de judeţe, fiind înregistrate inclusiv şase decese, potrivit informațiilor Ministerului Sănătății. În prezent, cel mai mare focar de rujeolă este la Arad, unde, tot din raportările ministerului, sunt 223 de cazuri, urmat de judeţul Mureş, cu 190. Bistriţa este pe locul trei, cu 128 de cazuri de rujeolă, iar Timişul pe patru, cu 91 de cazuri raportate către autorităţi. Noi îmbolnăviri cu rujeolă s-au înregistrat pe parcursul săptămânii trecute în judeţele Cluj (90), Caraş-Severin (39), Braşov (37), Suceava (34), Hunedoara (18), Dolj (15), Bihor (13) şi Sălaj (11).
Anul trecut, șapte persoane s-au îmbolnăvit de rujeolă și nici unul nu a murit. Reprezentanţii Ministerului Sănătăţii recomandă respectarea calendarului de vaccinare ROR. „Majoritatea cazurilor reprezintă focare în comunităţile cu acoperire vaccinală scăzută. În contextul epidemiologic actual s-a recomandat intensificarea acţiunilor de vaccinare cu ROR a copiilor incomplet vaccinaţi/nevaccinaţi. Până la această dată au fost recuperaţi la vaccinare 3.049 de copii, cu vârste între 1 şi 15 ani”, a explicat Vlad Voiculescu, ministrul sănătăţii.
Primele focare de rujeolă identificate la graniţa dintre judeţele Bistriţa Năsăud şi Cluj au apărut în comunităţi de romi cu populaţie migratoare şi în care copiii nu au fost vaccinaţi. Mihaela Cătană, mediator sanitar în comuna Petru Rareş, a declarat pentru Mediafax că în zonă este populaţie de etnie romă, iar cazurile de rujeolă au apărut din cauza migraţiei în Italia. „Copiii nu au fost vaccinaţi, au rămas restanţieri chiar la vaccinul antirujeolic, asta ar fi cauza, nevaccinarea ca o consecinţă a migraţiei. Fiind o boală contagioasă, s-a răspândit şi s-au înmulţit cazurile. Printre primele cazuri ne-am gândit că au adus rujeola din Italia, un copilaş cu rujeolă a venit cu avionul în ţară. Perioada de vârf a fost martie-aprilie, acum nu mai avem”, a spus Cătană.
ROR este un vaccin combinat, care protejează împotriva rujeolei, oreionului şi rubeolei. Fiecare dintre vaccinurile separate a fost introdus în practica medicală din 1960, iar varianta lor combinată a început să fie administrată din anul 1975.
Rujeola, numită şi pojar, este cauzată de un virus, care, odată ajuns în organism, provoacă febră puternică, rinită, tuse, însoţite de o erupţie de culoare roşie, întâi pe faţă apoi pe întregul corp. Perioada de incubaţie a virusului durează 10 zile. Nu există un tratament specific pentru rujeolă, cu excepţia tratamentului asimptomatic (al febrei, tusei, rinitei şi conjunctivitei).
Specialiştii epidemiologi susţin, însă, că numărul de cazuri va scădea, pe fondul frigului de afară. Ministerul Sănătăţii face apel la părinţi să respecte calendarul de vaccinare ROR pentru sănătatea copiilor. Oficialii arată şi că există suficiente doze de vaccin ROR pentru toţi copiii care au nevoie de imunizare. În zonele afectate, Institutul Naţional de Sănătate Publică recomandă vaccinarea copiilor la vârsta de 7 luni, cu refacerea vaccinului la vârsta normală de un an.