Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Epidemia de rujeolă se află sub control
Ministerul Sănătății (MS) dă asigurări că epidemia de rujeolă care a izbucnit anul trecut în România se află sub control. Stocul de vaccin antirujeolic acoperă pe deplin necesarul pentru întregul an 2017, ceea ce va limita drastic efectul de contagiune al bolii.
„Autoritatea națională de sănătate a demarat deja toate procedurile legale și administrative pentru achiziționarea vaccinurilor incluse în Programul Național de Vaccinare pentru următorii patru ani. În consecință, apariția unei eventuale crize a vaccinurilor sau a unei noi epidemii de rujeolă va fi puternic limitată, dacă nu chiar eliminată”, anunță reprezentanții MS într-un comunicat. Anul acesta, ministerul în cauză a achiziționat aproximativ 580.000 de doze de vaccin antirujeolic (ROR). Stocul acoperă pe deplin necesarul de vaccin antirujeolic din România, pentru întregul an, și limitează drastic efectul de contagiune al bolii, susțin oficialii de la Sănătate.
Spre comparație, în anul 2014, au fost achiziționate 384.954 de doze din vaccinul ROR, în 2015, 384.950, iar anul trecut s-au achiziționat 380.800 de astfel de doze. Cele mai recente cazuri de îmbolnăviri cu rujeolă au fost înregistrate în județul Harghita. Potrivit precizărilor MS, 32 de persoane sunt internate în spital și trei pacienți au părăsit unitatea medicală fără consimțământul medicilor și care au fost readuși sub tratament medical în aceeași zi. Cei trei pacienți se aflau în afara perioadei de contagiozitate și nu prezentau vreun risc de îmbolnăvire.
Ministerul Sănătății mai informează că Direcția de Sănătate Publică Harghita a primit în data de 19 mai o cantitate de 3.070 doze vaccin ROR, „stoc suficient pentru acoperirea nevoilor medicale existente în această zonă, până la finalul lunii iulie”. „În prezent, la spitalul din Odorheiul Secuiesc se mai află internate 32 de persoane cu suspiciunea de rujeolă. Este vorba despre pacienți care nu au fost vaccinați antirujeolă și care nu s-au aflat sub îngrijirea unui medic de familie”, informează MS.
Medicul Monica Luminos, șefa Secţiei de boli infecţioase de la Institutul „Matei Balş” din Capitală, a declarat într-o emisiune televizată că pentru părinţii fără experienţă, boala poate fi înşelătoare, mai ales la debut. Medicul explică că în primele zile, rujeola se manifestă ca o banală răceală: febră, ochi care curg, tuse, după care apare erupţia. „Mai întâi pe faţă, pe gât, a doua zi pe abdomen şi pe torace, iar a treia zi se generalizează. Pot apărea complicaţii, precum pneumonia rujeolică, care este foarte severă, sau mai poate să apară encefalita rujeolică, care este severă, chiar în perioada de stare. Şi după 5, 6 zile erupţia se pigmentează, capătă aspectul ca şi cum pielea ar fi murdară. Este o boală virală, deci nu am nevoie de antibiotic”, explică dr. Luminos.
Potrivit Centrului Naţional de Supraveghere şi Control al Bolilor Transmisibile din cadrul Institutului Naţional de Sănătate Publică (INSP), numărul total de cazuri confirmate cu rujeolă în România raportate până în prezent este de 7.647, din care 31 de decese. Opt decese au fost înregistrate în judeţul Timiş, şase în judeţul Arad, şase în judeţul Dolj, trei în judeţul Caraş-Severin şi câte unul în Bihor, Cluj, Călăraşi, Satu Mare,Vaslui, Galaţi, Mureş şi Bucureşti.