Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Este important cât slăbim, dar și de ce slăbim
Dacă aveți un surplus de kilograme și v-ați propus să slăbiți este un lucru bun pentru sănătate. O slăbire de peste 10% din greutatea corporală vă poate expune însă unui risc mărit de anumite forme de cancer, atrag atenţia specialiştii. Conform unui studiu recent, publicat în revista JAMA Network şi citat de News.ro, pierderea în greutate poate declanşa forme de cancer în primele 12 luni după slăbire.
Surplusul de greutate este asociat multor probleme de sănătate, iar studiile au demonstrat o legătură între obezitate și cel puțin 13 forme de cancer. Obezitatea favorizează circa 9% din cazurile de cancer din Europa, continentul nord-american și din Orientul Mijlociu și se estimează că în următorii 25 de ani ar putea deveni chiar principala cauză de cancer la femeile din Marea Britanie.
Conform unui studiu publicat recent în revista JAMA Network, citat de News.ro, pierderea în greutate este legată de un risc semnificativ mai mare de declanșare a unei forme de cancer în primele 12 luni după slăbire, comparativ cu persoanele care nu au slăbit. Însă nu toate formele de cancer au fost legate în mod egal de pierderea în greutate.
Autorii studiului au observat o strânsă legătură între pierderea în greutate şi cancerele esofagiene, stomacale, ale ficatului, pancreasului şi căilor biliare, riscul de declanșare a acestor forme de cancer fiind de 3 până la 7 ori mai mari față de riscul de a face cancer de prostată și cancer de sân sau cancere genitale în cazul femeilor.
Totuşi, este de menționat că există și anumite limitări în privința concluziilor acestui studiu. Chiar autorii acestei cercetări subliniază că observațiile lor se bazează exclusiv pe declarațiile participanților la studiu cu privire la evoluția greutății lor corporale, lucru care ar putea să nu fie întotdeauna exact. Mai mult, riscul cel mai mare de a se îmbolnăvi a fost observat în cazul persoanelor care au fost mai puțin motivate să slăbească și au făcut un efort minim în acest sens.
Analizând mai atent lucrurile, acest studiu ar putea confirma însă ceea ce se știa deja, și anume: dacă observați că slăbiți fără să vă fi propus acest lucru și fără vreo schimbare radicală a stilului dumneavoastră de viață, este important să faceţi investigații medicale pentru a depista cauzele pierderii în greutate. Prin urmare, dacă slăbiți fără vreun motiv evident, ar trebui să consultaţi un medic pentru a afla care ar putea fi cauza. Există mai multe afecţiuni ce pot duce la o pierdere în greutate neaşteptată, iar medicii pot evalua dacă este ceva care necesită investigaţii suplimentare, explică într-un comunicat coordonatorul studiului, Qiaoli Wang, cercetător la Departamentul de ştiinţă clinică, intervenţie şi tehnologie, de la Institutul Karolinska, din Stockholm.
Noul studiu contribuie la evidenţierea formelor de cancer care ar putea fi la originea unor pierderi neaşteptate de greutate. Acest lucru înseamnă că, atunci când cineva slăbeşte fără un motiv clar, medicii s-ar putea concentra mai mult pe verificarea anumitor tipuri de cancer, cum ar fi cele din zona stomacului sau a ficatului.
Pe de altă parte, există și multe alte studii care au evidențiat beneficiile menținerii greutății corporale în limitele considerate normale. De exemplu, un studiu publicat în 2022 a constatat că persoanele care au făcut schimbări semnificative în stilul de viaţă au avut un risc cu 16% mai mic de apariție a cancerelor asociate obezității. Un alt studiu din acelaşi an a constatat că intervenţia chirurgicală pentru pierderea în greutate a redus foarte mult riscul de a face cancer şi de a muri din cauza acestuia. Aşadar, este important să ne amintim de beneficiile dovedite ale controlului greutății şi ale menţinerii unei vieţi active pentru a preveni cancerul, concluzionează specialiştii. (I. N.)