Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
„Este nevoie de mai multe centre de transplant medular”
Pentru a le putea oferi tuturor pacienților români o şansă bună la tratament este nevoie de mai multe centre de transplant medular, consideră preşedintele Societăţii Române de Transplant Medular, conf. unir. dr. Alina Tănase.
„Transplantul medular, în România, face paşi mari; ţara noastră este pe primul loc în raportul Asociaţiei Europene de Transplant, dar din punctul de vedere al creşterii numărului de transplanturi, nu ca activitate”, a declarat conf. univ. dr. Alina Tănase.
În prezent, în România există cinci centre de transplant medular: două la Bucureşti şi câte unul la Timişoara, Târgu Mureş şi Iaşi, cel mai nou fiind acesta din urmă.
Potrivit datelor Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice, pentru aproximativ 50% dintre pacienţii români care au indicaţie de transplant medular nu se găseşte un donator compatibil. Pe de altă parte, transplantul medular reprezintă unica şansă la viaţă pentru o parte dintre pacienţii cu afecţiuni hematologice şi nehematologice.
„Totul trebuie să fie contracronometru şi uneori nu înţelegem, pentru că există separări, există bariere. Uităm de donator: este mult mai important dacă el are bilet de trimitere sau nu, chiar dacă este singurul donator compatibil. Dacă nu este asigurat avem o mare problemă şi încă este nerezolvată”, a declarat dr. Aurora Dragomirişteanu, directorul general al Registrului Naţional al Donatorilor Voluntari de Celule Stem Hematopoietice.