Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Eveniment dedicat tehnicilor de prim ajutor
Bucureștenii sunt așteptați în perioada 11-12 septembrie în parcul `Lumea Copiilor~, loc ce va găzdui ediția cu numărul 1 a Festivalului de Prim Ajutor. Evenimentul, organizat de Societatea Națională de Cruce Roșie din România, are scopul conștientizării cu privire la importanța acordării primului ajutor în salvarea de vieți.
Deși, de nenumărate ori, viața unei persoane accidentate depinde de momentul acordării primului ajutor și de priceperea celui care intervine primul la locul accidentului, în România, acestor cursuri de bază nu li se acordă, încă, importanța cuvenită. Astfel, cursuri de prim ajutor sunt organizate, periodic, doar de Societatea Națională de Cruce Roșie (SNCR), instituție cu o tradiție neîntreruptă de peste 134 de ani în acordarea primului ajutor de bază, precum și de SMURD. Ministerul Sănătății, prin direcția de resort, a elaborat un Manual de prim ajutor calificat, ce poate fi consultat de cei interesați direct de pe site-ul instituției. Primul curs de prim ajutor din istoria României, pe atunci numit curs “de bandaje”, a fost organizat în 1877, în incinta Spitalului Colțea din București.
Potrivit specialiștilor Societății de Cruce Roșie din România, primul ajutor de bază este doar un ajutor temporar, acordat în caz de urgență, pentru salvarea vieții, prevenirea unor complicații ulterioare și ameliorarea suferințelor până în momentul în care un serviciu medical adecvat poate să intervină.
Tocmai pentru a restabili importanța acestui tip de ajutor medical și pentru a se conștientiza de către populație șansele uriașe pe care acordarea primului ajutor le poate oferi unei persoane aflate în stare critică, Crucea Roșie Română va organiza, în perioada 11-12 septembrie, ediția cu numărul 1 a Festivalului de Prim Ajutor din România, festival aflat la cea de-a 28-a ediție la nivel european, dar în premieră în țara noastră. În cadrul acestui eveniment se vor desfășura și Competiția Europeană de Prim Ajutor – FACE (First Aid Convention in Europe) și Gala Crucii Roșii Române.
Conform unui comunicat al SNCR, timp de două zile, 28 de echipe de prim ajutor din 24 de țări europene vor lua parte la competiția FACE. Aceasta este o competiție anuală, ce aduce împreună echipele de prim ajutor ale Crucii Roșii și Semilunii Roșii din Europa, care-și vor demonstra abilitățile în a acorda primul ajutor și vor face demonstrații spectaculoase de intervenție în situații de urgență. Conform organizatorilor, competiția FACE se derulează pentru prima dată în România după anul 1987, iar festivalul este menit să încurajeze românii de toate vârstele să afle mai mult despre tehnicile de prim ajutor.
Deschiderea festivalului va avea loc pe 11 septembrie, în parcul „Lumea Copiilor”, cu o paradă a tuturor echipajelor participante și va continua, seara, cu Gala Crucii Roșii Române. În cea de-a doua zi a festivalului, echipajele participante vor lua startul în Competiția Europeană de Prim Ajutor. Odată cu desfășurarea acestui festival, SNCR va lansa și Campania „Face it!”, prin care să sensibilizeze publicul în ceea ce privește acordarea primului ajutor de către oricine, oricând.