Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
„Farmacia” din boabele de grâu
Grâul este cultivat mai ales ca aliment, dar şi în scop medicinal. La fel ca majoritatea plantelor, grâul conține clorofilă, aminoacizi, minerale, vitamine și enzime, având calităţi mineralizante, tonice, diuretice şi antiinflamatorii. Sub formă de grâu încolţit, tărâţe de grâu sau grâu fiert, se recomandă consumul în cazul bolilor hepatice, renale, a bolilor gastrointestinale, în caz de hipovitaminoze, stări febrile, afecțiuni cronice degenerative, dispepsie, acnee, tuse, afecțiuni cardiace, obezitate, sterilitate şi afecţiuni endocrine.
Cu toate aceste beneficii, sunt persoane care nu tolerează boabele de grâu. Cele mai cunoscute probleme sunt: alergia la gluten, boala celiacă sau sensibilitate la gluten. Consumul de grâu, sub orice formă, este nerecomandat persoanelor care suferă de enteropatii cu intoleranţă la gluten.
Persoanele care mănâncă boabe de grâu integrale, sub diverse forme, ca parte a unei alimentații sănătoase, au un risc redus de apariție a unor afecțiuni cronice.
Sub formă de cataplasmă, compresă, băi sau spălături locale, se recomandă ca tratament bolnavilor de impetigo, al celor care suferă de panariţiu, abcese cutanate, arsuri, eritem, eczeme, hemoroizi, erizipel, psoriazis, prurit, boli reumatice, inflamaţii cutanate, hemoroizi.
Boabe încolţite: Se pune la încolţit pe vată sau pe sugativă umedă o mână de boabe de grâu. Se lasă la temperatura camerei timp de o zi-două, după care se usucă. Uscarea se poate face în cuptor. Se iau zilnic câte două-trei linguriţe pe zi. Este un bun tonic general pentru copii şi bătrâni, dar şi un bun sedativ.
Clismă: Se fierb 50 g (un păhărel) de făină de grâu într-un litru de apă. Se lasă să se răcească şi cu aceasta aşa, sau diluand-o după nevoie, se fac clisme în caz de hemoroizi şi diaree. Este bun şi pentru comprese în caz de coşuri pe obraz (acnee) în iritaţii ale pielii, în opăreli, arsuri.
Baie: Se iau 5 kg de tărâţe de grâu şi se pun într-un sac, fierbându-se astfel în 10 litri de apă. Se lasă să se domolească şi apoi se toarnă în cada de făcut baie, peste apa necesară unei băi. Temperatura apei de baie nu trebuie să depăşească 37 °C. Aceste băi sunt bune în caz de eritem sau urticarie.
Decoct: În constipaţii cronice la copii şi bătrâni se face o fiertură din tărâţe de grâu (aşa cum se prepară grisul), fie în lapte, fie în apă. Se îndulceşte uşor şi se serveşte ca o mâncare (la copii mici) sau ca desert după mâncare. Este un foarte bun laxativ.
Boabele de grâu sunt surse importante de multe substanțe nutritive, inclusiv fibre, vitamine B și minerale (fier, magneziu și seleniu). De preferat ar fi ca jumătate dintre alegerile dvs. zilnice să conțină cereale integrale, pentru o alimentație sănătoasă. Încercați să adăugați semințe de in și fulgi de ovăz, care conțin substanțe fitochimice ce au beneficii suplimentare pentru sănătate, într-o dietă echilibrată.
Fibrele dietetice din boabe integrale, ca parte a unei alimentații sănătoase, ajută la reducerea nivelului de colesterol din sânge și pot reduce riscul bolilor de inimă. Ca parte a unei diete sănătoase pentru inimă, boabele integrale pot ajuta la scăderea riscului de accident vascular cerebral. Mai mult, aportul de cereale integrale ajută la scăderea nivelelor de zahăr din sânge și creșterea sensibilității la insulină. Acest lucru se datorează magneziului, mineral găsit în boabe întregi, care ajută organismul să metabolizeze carbohidrații și este legat de sensibilitatea la insulină. Fibrele și magneziul sunt doi nutrienți din cerealele integrale care reduc riscul de diabet de tip 2. Fibrele din boabe acționează și ca probiotice, acest lucru ajutând la echilibrarea balanței privind bacteriile benefice existente în flora intestinală, importante pentru digestie. Cerealele integrale din grâu pot ajuta la prevenirea cancerului colorectal, unul dintre cele mai frecvente tipuri de cancer.
Vitaminele B din compoziția boabelor de grâu ajută organismul să elibereze energie din proteine, grăsimi și carbohidrați. Fierul este folosit pentru a transporta oxigen în sânge, iar magneziul este un mineral folosit în eliberarea de energie din mușchi. Seleniul este important pentru un sistem imunitar sănătos.
Boabele integrale oferă un sentiment de plenitudine cu mai puține calorii. Se recomandă zilnic câte 84 până la 280 grame de cereale, în funcție de câte calorii aveți nevoie. Aproximativ jumătate dintre acestea ar trebui să fie boabe întregi.
Când achiziționați produse din cereale integrale, citiți lista ingredientelor pentru a vă asigura că sunt făcute integral din boabe întregi, nu dintr-un amestec de boabe întregi și rafinate.
De asemenea, păstrați atenția asupra conținutului de zahăr, în special în cazul cerealelor pentru micul dejun, care sunt adesea încărcate cu zahăr adăugat. Mențiunea „cereale integrale” inscripționată pe un ambalaj nu înseamnă automat că produsul este sănătos.
Ca o concluzie putem spune că dietele sănătoase pentru sistemul cardiovascular și nu numai ar trebui să includă mai multe cereale integrale și mai puține rafinate.