Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Febra Dengue, amenințare majoră în acest deceniu
Încălzirea globală, pe care o resimțim în ultimii ani, aduce în atenție riscul de apariţie a febrei Dengue, un flagel cu care se confruntă deja țări din Asia și America Latină şi care ar putea deveni, până la sfârșitul acestui deceniu, o amenințare majoră și în regiunile din sudul Europei și Statele Unite, pe fondul temperaturilor ridicate care favorizează răspândirea țânțarilor purtători ai virusului.
Se estimează că rata de transmitere a febrei Dengue la nivel mondial va ajunge la un nivel record, până la sfârșitul acestui an, după ce în 2022 au fost raportate, în întreaga lume, circa 4,2 milioane de cazuri. Experții Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) atrag atenția că în multe din cazurile de infectare oamenii nu resimt nici un simptom. Cei care au simptome se confruntă cu febră, spasme musculare și dureri articulare severe, motiv pentru care febra Dengue mai este cunoscută, în termeni populari, și „febra oaselor rupte”. În cazurile severe, febra Dengue poate duce chiar la deces.
La ora actuală nu există un tratament specific, iar vaccinul care poate preveni îmbolnăvirea nu este încă disponibil la scară largă. În perspectiva acestei amenințări pe care o reprezintă transmiterea la o scară mai mare a febrei Dengue, este importantă pregătirea sistemelor sanitare pentru a face față unei eventuale creșteri a numărului de cazuri, dar și amplasarea zonelor de locuințe cât mai departe de apele stătătoare, care favorizează înmulțirea țânțarilor, afirmă un expert infecționist al OMS, citat de Reuters.
Specia purtătoare a virusului Dengue se comportă diferit față de alte specii de țânțari. De exemplu, sunt activi și înțeapă și în cursul zilei, nu doar în cursul nopții, și se pot înmulți și în ape foarte puțin adânci. (I. N.)