Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Fitoterapia dischineziei biliare
În tratamentele naturiste ale dischineziei biliare sunt recomandate preparate din plante medicinale care stimulează secreţiile de bilă la nivelul celulelor hepatice şi care favorizează eliminarea în duoden a secreţiilor biliare din vezică şi din căile biliare extrahepatice.
Dischinezia biliară constă din degradarea funcţională a mecanismului de evacuare a bilei din vezica biliară, prin modificarea motilităţii arborelui biliar extrahepatic şi a canalului coledoc, care asigură circulaţia bilei de la veziculă spre duoden. Boala este întâlnită mai frecvent la tineri şi la femei, fiind declanşată la nivelul sistemului nervos central prin stres psihic, pe un fond emotiv, suprasolicitări nervoase. Simptomele bolii constau din crize dureroase, de scurtă durată, în hipocondrul drept şi imediat sub coaste, cu extindere spre umărul drept şi spre coloana vertebrală.
În tratamentele naturiste sunt recomandate preparate din plante medicinale cu proprietăţi coleretice (care stimulează secreţiile de bilă la nivelul celulelor hepatice) şi proprietăţi colagoge (care favorizează eliminarea în duoden a secreţiilor biliare din vezică şi din căile biliare extrahepatice). La acestea se adaugă, în amestec, plante cu proprietăţi antispastice, antiinfecţioase, stomahice şi sedative.
Se administrează plante separate sau în amestec, sub formă de infuzii, decocturi, tincturi, vinuri medicinale, băi generale sau locale:
- infuzie din frunze de anghinare, din care se beau două căni pe zi, între mese, cu efecte coleretice şi de întărire a funcţiei antitoxice a ficatului;
- infuzie din flori uscate de gălbenele, din care se bea câte o cană înainte de mesele principale, având efecte coleretice şi colagoge şi în mărirea secreţiei de bilă;
- infuzie din flori uscate de coada-şoricelului din care se beau zilnic câte 500 ml de ceai, fracţionat în 4-5 reprize, înainte de mese, având efecte antibiotice, analgezice, antispastice şi dezinfectante în dischinezie;
- infuzie din vârfuri înflorite de talpa-mâţei, din care se bea câte o cană pe zi;
- infuzie din frunze şi ramuri tinere de lemnul- Domnului, din care se beau câte două căni pe zi;
- infuzie din frunze sau decoct din rădăcini de cicoare, din care se beau două căni pe zi, cu efecte în dischineziile cu constipaţie;
- infuzie din herba de rostopască, din care se iau câte două linguriţe la interval de trei ore, având efecte coleretice, colagoge, antiseptice, antispastice şi calmante, în durerile provocate de contracţiile vezicii biliare;
- infuzie din herba înflorită de albăstrele, din care se beau două căni pe zi, între mese;
- infuzie din herba uscată de turiţă mare, din care se beau câte două căni pe zi, dimineaţa şi seara, cu efecte de stimulare a eliminării secreţiilor biliare;
- decoct din rădăcini de pir, din care se beau două-trei căni pe zi sau pulbere din rădăcini uscate şi măcinate, luând câte un vârf de cuţit înainte de mesele principale, cu efecte drenoare şi de dizolvare a calculilor biliari;
- tinctură din herba de păpădie, din care se iau câte 20 de picături de trei ori pe zi, având efecte colagoge, coleretice, diuretice şi antibiotice, dublând, în numai 30 de minute, cantitatea de bilă secretată.
Amestecuri de plante:
- decoct din herba de rostopască, coada-şoricelului, sunătoare, volbură, rădăcini de păpădie, turiţă mare, fructe de măceş, mătase de porumb şi scoarţă de cruşin, care se îndulceşte moderat cu miere de albine şi se beau două-trei ceaiuri pe zi, cu 30 de minute înainte de mesele principale;
- infuzie din frunze de anghinare, flori de gălbenele, frunze de păpădie şi herba de sunătoare, din care se beau două căni pe zi, înainte şi după masa principală de prânz, având efecte colagoge, coleretice şi antiinflamatoare în dischinezia hipotono-hipochinetică;
- amestec din tincturi de anhinare, rostopască şi sovârv, diluate cu apă, din care se bea câte 50 ml, cu 15 minute înainte de mesele principale, într-o cură care durează până la vindecarea bolii;
- amestec de tincturi din fenicul, mentă, anason, din care se iau câte 30-50 de picături în puţină apă îndulcită, de două-trei ori pe zi, cu 20-30 de minute înainte de mesele principale.