Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Floarea-soarelui, „galbenul” energizant

Floarea-soarelui, „galbenul” energizant

Galerie foto (3) Galerie foto (3) Sănătate
Un articol de: Daniela Troia - 06 Mai 2019

Floarea-soarelui are beneficii pentru organismul uman, asigurând o viață sănătoasă pe termen lung. Puteți profita de virtuțile binefăcătoare ale florii-soarelui în două moduri diferite: o cale este folosirea semințelor de floarea-soarelui, iar cealaltă este consumul corect al uleiului de floarea-soarelui.

Semințele de floarea-soarelui, învelite în coji gri sau negre, în formă de lacrimă, au un conținut ridicat de ulei și au fost una din sursele primare utilizate pentru a extrage uleiuri polinesaturate. Au un gust ușor de nuci și o textură delicată. Denumirea de „floarea-soarelui” poate deriva din forma capului florii, care seamănă cu soarele, sau din impresia că planta înflorită pare să-și întoarcă lent floarea spre soare, pe măsură ce aceasta din urmă se deplasează zilnic pe cer.

Semințe întregi (fructe) pot fi consumate în stare brută sau după frigere în cuptoare, cu sau fără adăugare de sare și/sau condimente.

Uleiul extras din semințe este utilizat pentru gătit, ca ulei de transport și pentru a produce margarină și biodiesel, deoarece este mai ieftin decât uleiul de măsline.

Beneficiile semințelor de floarea-soarelui

- previn și tratează anemia, datorită conținutului ridicat de fier;
- energizează organismul, fiind o excelentă sursă de nutrienți, proteine și grăsimi;
- controlează nivelul colesterolului;
- îmbunătățesc aspectul tenului - consumul zilnic face ca pielea să strălucească;
- tratează tusea și răceala - un pahar de lapte cald cu semințe de floarea-soarelui zdrobite tratează răceala, gripa, bronșita și alte boli respiratorii;
- echilibrează aportul de nu­trienți;
- sunt un antioxidant puternic, benefic pentru sănătatea inimii;
- mențin elasticitatea pielii - consumul de semințe fiind benefic în caz de: piele uscată sau crăpată, eczeme, dermatite, dar și pentru frumusețea părului și a unghiilor;
- ajută organismul să lupte cu depresia şi insomniile;
- aliment hrănitor de neexclus din dieta diabeticilor.

Efecte tămăduitoare mai puțin cunoscute

- petalele întăresc imunitatea - se prepară o tinctură din petale proaspete de floarea-soarelui, tocate și puse într-un borcan. Peste ele se toarnă alcool alimentar de 80 de grade, astfel încât toate petalele să fie acoperite. După zece zile, amestecul se filtrează și se pune în sticluțe mici, închise la cu­loare. Se adaugă o linguriță de tinctură într-un pahar cu apă și se bea de trei-patru ori pe zi, timp de trei săptămâni;
- frunzele sunt indicate în tuberculoză - se umple un recipient de sticlă cu tulpini și frunze de floarea-soarelui, peste care se toarnă vin alb. Vasul se închide ermetic și se lasă la soare, timp de 14 zile, după care se strecoară; 4 linguri de vin de floarea-soarelui, amestecate cu o lingură de miere, se iau de trei-patru ori pe zi, pe stoma­cul gol, timp de două luni. Com­bi­nația reduce febra și inflamația de la nivelul plămânilor;
- pălăria ameliorează eczemele - pălăria se taie în bucăți cât mai mici și se pune la fiert 5 minute într-un litru de apă. După răcire se filtrează și se beau zilnic două căni, timp de trei săptămâni. Ceaiul are efecte depurative și antiinflamatoare;
- rădăcina ajută în indigestie - rădăcina se recoltează toam­na timpuriu, se spală bine, se taie fâșii și se lasă la uscat, pentru a nu mucegăi. După uscare, se macină la râșnița de cafea, apoi se cerne pentru a elimina părțile dure. Se ia câte o jumătate de linguriță rasă de pudră de rădăcină de floarea-soarelui, care se ține sub limbă câteva minute, apoi se înghite împreună cu jumătate de pahar de apă călduță. Este posibil să apară senzația de vomă, iar asta ajută la curățarea tubului digestiv!
- uleiul presat la rece previne bolile gingiilor - se clătește gura 15 minute cu ulei de floarea-soarelui presat la rece, în fiecare dimineață, după care se spală pe dinți. Acesta nu trebuie înghițit, deoarece conține toxine. Uleiul de floarea-soarelui presat la rece se diferențiază de uleiul clasic rafinat prin aroma sa mult mai intensă și gustul ușor amărui.

Centrul AROMA IAŞI (Bdul Carol I nr. 26-28, parter) folosește uleiul de floarea-soarelui în macerate benefice în afecțiuni digestive, cardiovasculare, reumatismale, dermatice, dar și în com­poziția unguentelor și săpunurilor naturale. Semințele sunt utilizate în amestecuri de pudre pentru curățarea colonului, dar și recomandate ca atare, în stare crudă.

Pentru a savura o gustare sănătoasă și rapidă, adăugați se­mințe de floarea-soarelui la oricare dintre rețete. Acestea pot fi presate pe salate, cereale, supe, deserturi, gustări și pot fi amestecate și cu legume.