Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
„Flurona”, gripa suprapusă cu COVID-19
Este posibil ca cineva să fie diagnosticat, în același timp, cu gripă și cu COVID-19, spun doctorii. Cazuri de pacienți care au fost confirmați pozitiv la testarea pentru ambele virusuri au fost semnalate deja în mai multe țări, noul diagnostic fiind denumit de specialiști „flurona”.
În pofida multor speculații pe această temă apărute în mediul online, nu este vorba nicidecum despre apariția unui virus nou, o combinație între virusul gripal și noul coronavirus, ci de infecții distincte care se produc simultan în organism, notează canalul american de televiziune NBC Chicago. Deocamdată, astfel de cazuri nu sunt frecvente, însă, pe măsură ce încep să reapară cazurile de gripă, experții nu exclud să se înmulțească și cazurile de „flurona”.
Deși nu există încă o imagine clară a simptomatologiei asociate acestui nou diagnostic, au fost observate o serie de elemente pe care virusurile gripale și noul coronavirus le au în comun: ambele afectează în principal căile respiratorii superioare, iar simptomele sunt oarecum similare, cu diferențieri minore. „Dacă aveți simptome de răceală sau gripă, nu ar fi exclus să aveți și COVID-19, caz în care cea mai bună decizie ar fi să stați acasă”, recomanda recent, într-o conferință de presă, dr. Allison Ardway, din cadrul Departamentului pentru Sănătate Publică din Chicago.
Există o serie de simptome care ne pot duce cu gândul la „flurona” și la apariția cărora ar trebui să apelăm la sfatul unui medic: dificultăți în respirație, febră persistentă, dureri neobișnuite în piept, stări de confuzie, somnolență, paloarea feței sau învinețirea fără un motiv aparent a unghiilor. (I. M.)