Vremea neobișnuit de caldă pentru această perioadă a făcut ca sezonul alergiilor să înceapă mai devreme decât în alți ani. Medicii constată o creștere a numărului de pacienți cu forme severe de
Formă nouă de tuberculoză rezistentă la tratament
Deși poate fi prevenită și tratată, tuberculoza continuă să facă victime în toată lumea, inclusiv în Europa. Și în România sunt diagnosticate, anual, câteva mii de cazuri noi, atât adulți, cât și copii. Medicii spun că prea puțini pacienți ajung la timp la medic și, de cele mai multe ori, familia bolnavului nu cunoaște simptomele și, deci, nu bănuiește nimic. Mai mult, au apărut forme noi de tuberculoză, care nu mai răspund la tratamentele clasice și necesită terapii pe termen mai lung, mai toxice și mai costisitoare.
Deși în scădere față de anii precedenți, rata îmbolnăvirilor de tuberculoză în țara noastră este în continuare îngrijorătoare și avem cei mai mulți bolnavi de TBC din Uniunea Europeană - de 5 ori mai multe cazuri decât media europeană. În 2024, de exemplu, incidența tuberculozei în România a fost de 44,3 la 100.000 de locuitori, iar în rândul copiilor a fost de 10,8 la 100.000, după cum arată un comunicat dat publicității de Institutul de Pneumoftiziologie „Marius Nasta”, cu ocazia Zilei Mondiale de luptă împotriva tuberculozei, marcată anual la 24 martie.
Printre acestea au fost și cazuri de tuberculoză multidrog rezistentă (TB-MDR), o formă mai severă a bolii, provocată de o tulpină a bacilului Koch care a devenit rezistentă la tratamentul cu cele mai eficiente medicamente de primă linie utilizate până acum pentru tratarea bolii. În majoritatea cazurilor se declanșează din cauza administrării incorecte a tratamentului, a întreruperii lui precoce după dispariția simptomelor, prin transmiterea directă a tulpinilor rezistente ori din lipsa accesului la tratament și monitorizare, a precizat într-o declarație pentru Agerpres dr. Adriana Socaci, medic primar pneumolog.
Importante pentru a preveni riscurile pe care le implică această boală sunt recunoașterea simptomelor caracteristice și diagnosticarea cât mai rapidă. Principalele manifestări clinice sunt tusea persistentă (la început seacă, apoi productivă) și febra, pe lângă alte simptome cum ar fi pierderea în greutate și transpirația nocturnă. (I. N.)