Persoanele care petrec în timpul zilei mai mult de zece ore și jumătate stând pe scaun sau întinse pe canapea au un risc crescut de insuficiență cardiacă, infarct sau accident vascular cerebral chiar dacă în re
Forme frecvente de epidermomicoze
În toate formele de epidermomicoze, tratamentul recomandat de medicul specialist este mai de lungă durată. Toate recomandările medicului vor trebui respectate, pentru a rezolva vindecarea şi pentru a preveni recidivele, pacientul trebuind să fie răbdător pe tot parcursul tratamentului.
Herpesul circinat reprezintă leziuni rotunde, superficiale, la nivelul pielii glabre (pielea lipsită de fire de păr), produse de microspori animali. Leziunea apare frecvent pe faţă, pe gât, pe mâini, dar şi pe alte părţi ale corpului. Acest tip de herpes apar sub forma unor plăci perfect rotunde, de câţiva centimetri în diametru, bine delimitate, cu centrul de culoare roz-gălbuie, uşor scuamos sau chiar cu aspect normal. În jurul plăcii se constată o bordură de câţiva mm, presărată cu mici vezicule sau pustule. Pitiriozisul versicolor este o epidermomicoză frecventă la adolescenţi şi adulţii tineri, mai rară la copii şi sugari. Este localizată pe torace, abdomen, braţe, iar la copilul mic chiar pe gât, faţă şi pielea capului. Apariţia bolii este favorizată de transpiraţia excesivă la copiii care fac sport, de seboreea accentuată, de malnutriţie şi tuberculoză, de tratamentul cu corticoizi şi pigmentul melanic în exces. Erupţia se caracterizează prin pete lenticulare, a căror culoare variază de la galben-cenuşiu la brun. La început, aceste pete sunt izolate, ca mai târziu, prin extensie, să se adune în plăci şi placarde de forme variabile. Metodele de tratament recomandate sunt multiple. Dar, oricare ar fi metoda utilizată, pentru a împiedica apariţia recidivelor este necesară sterilizarea prin fierbere a lenjeriei de pat şi de corp. De asemenea, este recomandabil ca tratamentul să fie repetat periodic, la 3-4 luni, şi mai des înainte de a se expune la soare, care evidenţiază, la cei afectaţi, pete albe în lunile de toamnă. Epidermofitia picioarelor este o epidermomicoză localizată în spaţiile interdigitale ale picioarelor şi pe talpă. La copii, boala apare rar, întâlnindu-se mai des după pubertate, odată cu accentuarea transpiraţiei picioarelor. Apariţia acestei dermatoze este favorizată de hiperhidroza plantară, căldura verii, purtarea de încălţăminte tip sport cu talpă de cauciuc şi a ciorapilor din fibre sintetice. Contaminarea se face, de obicei, din sălile de gimnastică, din sălile de dans, de la ştranduri şi de pe platforma psicinelor. Afecţiunea se prezintă sub mai multe forme. În forma intertriginoasă, leziunea este localizată în spaţiile dintre degete, în special în al treilea şi al patrulea şi în locurile de îndoire a degetelor. Se prezintă ca o discretă descuamaţie, ajungând până la o macerare a stratului cornos, lăsând în urmă o suprafaţă roşie, zemuindă, limitată de un guler albicios. Forma veziculoasă afectează spaţiile interdigitale, feţele plantare ale degetelor, planta (talpa) şi marginile piciorului. Se prezintă sub formă de aglomerări de vezicule, variind, ca mărime, de la o gămălie de ac până la un bob de linte. Unghiile de la degetele picioarelor sunt, de obicei, infectate, constituind surse pentru recidive. Forma hiperkeratozică se caracterizează fie prin placarde de descuamaţie, mărginite de un guler cornos, sau printr-o hiperkeratoză a întregii tălpi.