Nucșoara este un condiment delicat, cu gust răşinos şi dulceag, folosit în bucătăriile din întreaga lume pentru aroma sa plăcută. Specialiştii susţin că este un antioxidant puternic, cu efect antiinflamator
Forme şi manifestări ale virozelor cutanate la copilul mic
În rubrica de astăzi vă vom prezenta câteva dintre cele mai frecvente forme de manifestare ale dermatozelor provocate de virusuri la nivelul pielii copilului. Simptomele descrise mai jos vă vor ajuta să identificaţi fiecare afecţiune şi să vă adresaţi de urgenţă medicului dermatolog sau de familie, pentru control şi tratament de specialitate.
Molluscum contagiosum este o dermatoză frecventă la un nou-născut şi sugar, fiind provocată de un agent viral din familia poxvirus. Această afecţiune este transmisă de la mamă către făt şi se caracterizează prin mici tumorete de mărimi diferite, de la o gămălie de ac până la un bob de linte, globuloase, de culoarea pielii normale sau roz, care apar pe faţă, pleoape, regiunea gâtului şi a organelor genitale. Infecţia cu virusul molluscum nu determină apariţia de anticorpi specifici. Autoinocularea este frecventă şi explică multiplicarea şi perpetuarea leziunilor. S-a constatat că afecţiunea are o incidenţă mai mare în rândul copiilor care frecventează bazinele de înot. Verucile (negii) sunt excrescenţe cutanate neinflamatoare, produse de un virus care se stabileşte în epiderm şi care determină dezvoltarea acestui strat. Verucile vulgare sunt mici formaţiuni tumorale cutanate, neinflamatoare, dure, de culoare cenuşie, brăzdate de şanţuri adânci, variind ca mărime de la aceea a unei gămălii de ac, până la aceea a unui bob de linte. Uneori, formaţiunile mai vechi pot depăşi diametrul de 1 cm sau se pot reuni în placarde verucoase destul de mari. Nu sunt dureroase decât cele care se află în vecinătatea unghiei sau în talpă, care determină şi o jenă funcţională. Verucile vulgare sunt mai frecvente la copiii de vârstă şcolară şi la adolescenţi şi foarte rare la copiii mai mici. Sunt localizate, în mod obişnuit, pe dosul mâinii, mai rar pe genunchi, palme şi tălpi, cu posibilitate de autoinoculare, ceea ce explică multiplicarea lor. Verucile vulgare nu sunt foarte contagioase şi se transmit doar prin contact direct. Acestea pot persista timp îndelungat, dar sunt şi cazuri când pot dispărea prin resorbţie spontană, chiar după ce au persistat unul sau mai mulţi ani. Verucile plane sunt şi ele foarte frecvent întâlnite în perioada copilăriei, având aspectul unor mici papule la nivelul pielii, cu diametrul 1-3 mm, abia reliefate, de culoare cenuşie, roz sau de culoarea pielii normale. Localizarea lor cea mai frecventă este pe faţă, mai rar pe dosul mâinii şi pe degete. Cel mai adesea, verucile plane apar ca urmare a radiaţiilor ultraviolete de primăvară. Condiloamele acuminate reprezintă mici excrescenţe papilare, de culoare roz-roşie, adunate. Acestea apar foarte rar la copil şi la sugarul mic, fiind localizate la nivel perianal, din cauza condiţiilor locale de umiditate crescută, cu ph-ul modificat şi de maceraţie consecutivă a pielii. În cazul în care copilul dumneavoastră suferă de una dintre afecţiunile virale prezentate mai sus este recomandat să consultaţi obligatoriu medicul de familie sau specialistul, care va recomanda tratamentul igienico-dietetic şi medicamentos cel mai potrivit pentru fiecare bolnav în parte.