Atunci când metodele de investigație devin insuficiente pentru o diagnosticare corectă, intervine biopsia, cea mai eficientă investigație prin care medicul poate să confirme sau să excludă existența unor
Fructele de pădure, luptători redutabili împotriva cancerului
Vara ne oferă unul dintre cele mai bune prilejuri de a ne revigora organismul. Este prin excelență sezonul fructelor și am face tare bine să profităm din plin de ele. Sigur, ne putem face și rezerve pentru sezonul rece, congelându-le sau deshidratându-le. Nici gemul sau dulceața nu reprezintă o idee rea, însă prin fierbere fructele își pierd mult din calitățile nutriționale și antioxidante.
Toate fructele sunt surse bune de fibre, vitamine și fitonutrienți, au proprietăți antiinflamatoare și susțin echipamentele noastre antioxidante. Prin multitudinea de compuși bioactivi pe care îi aduc celulelor și țesuturilor noastre, fructele acționează la nivelul fiecărui organ și sistem de organe. Astfel, consumul zilnic a două-trei porții de fructe poate avea efecte protectoare asupra ficatului, pancreasului, intestinului subțire și gros, inimii și vaselor de sânge, creierului și nervilor, contribuind într-o dietă sănătoasă la un status nutrițional bun și la prevenirea afecțiunilor cronice care macină lumea modernă.
Dintre fructele de vară autohtone se evidenţiază cele pe care le numim fructe de pădure, remarcate, de altfel, de întreaga lume științifică drept unii dintre cei mai redutabili luptători împotriva cancerului, a diabetului zaharat de tip 2, a aterosclerozei și Alzheimerului. Dulci-acrișoare, fructele de pădure constituie un ingredient perfect pentru un desert sau o gustare grozavă - alegeri mult mai sănătoase decât orice alt dulce ambalat şi ultraprocesat.
O jumătate de cană de afine echivalează puterea antioxidantă a cinci porții de broccoli, dovleac, mazăre, mere sau morcovi. Au un indice glicemic mic, ceea ce le face o alegere foarte bună pentru persoanele cu diabet, și nu numai! Cele două grame de fibre dintr-o jumătate de cană de afine sunt o sursă bună de hrană pentru microbiota intestinală, iar antocianii, alături de ceilalți fitonutrienți și de vitamina C, au beneficii începând cu prevenția cancerului până la protecție față de infecțiile tractului urinar și accidente vasculare, reducând de asemenea riscul de deces ca urmare a unei afecțiuni cardiovasculare.
Zmeura, unul dintre cele mai îndrăgite fructe, are o valoare nutrițională deosebită. Este o sursă bună de vitamina C, folat, vitamina B2 și B3, magneziu și alți micronutrienți. Între compușii bioactivi din zmeură se remarcă ellagitaninurile, molecule cu puternică activitate antitumorală. Jurnalul American de Nutriție Clinică plasează zmeura în topul celor mai bune 15 surse de antioxidanți.
Murele, cu activitate antioxidantă chiar mai puternică decât zmeura, reprezintă un alt fruct de care merită să ne bucurăm din plin vara. Culoarea închisă a murelor se datorează unor pigmenți numiți antociani, care în organismul nostru exprimă intens proprietăți antiinflamatoare și antimicrobiene. Fibrele insolubile pe care le conțin asigură un tranzit intestinal optim, aspect esențial nu doar pentru sănătatea tractului gastrointestinal, ci a întregului organism. Cercetările științifice au arătat că murele, atât proaspete, cât și congelate, sunt foarte bune pentru managementul diabetului, contribuind la scăderea rezistenței la insulină și a nivelului de trigliceride. În plus, crescând sensibilitatea celulelor la insulină, un consum frecvent de mure poate ajuta organismul să ardă mai eficient grăsimile.
Căpșunele reprezintă, probabil, fructul preferat al verii. Surse excelente de vitamina C și fibre, aceste fructe aspectuoase și parfumate sunt pline de antioxidanți care susțin sănătatea cardiovasculară și protejează de cancer și boli inflamatorii. Flavonoidele pe care le conțin pot preveni degenerarea neuronilor, împiedicând astfel pierderile de memorie. Acțiunea antioxidanților este completată de potasiu, care dau căpșunelor capacitatea de a menține o tensiune arterială normală. Opt căpșune medii furnizează circa 53 de kilocalorii, ceea ce face din ele candidați foarte buni pe lista celor interesați de o greutate corporală sănătoasă.
Aceste fructe, alături de celelalte care colorează vara, aduc beneficii inclusiv pielii. În perioada aprilie- octombrie radiațiile ultraviolete ating intensitatea maximă. La fel și efectul lor cancerigen asupra pielii. Căpșunele, aronia, goji, zmeura, rodiile, merele, strugurii sunt doar câteva dintre fructele care, prin compoziția lor chimică naturală, pot proteja celulele epidermei și ale dermei de acțiunea nocivă a radiațiilor UV. Aceste fructe conferă protecție prin reducerea nivelului de vătămare a ADN-ului, diminuarea stresului oxidativ și a inflamației la nivelul pielii și sporirea funcțiilor de barieră a acesteia. Fructele își exercită beneficiile atât sub formă de aliment, cât și atunci când sunt aplicate local. Protecția conferită de fructe poate fi considerată una antiîmbătrânire, întrucât fitonutrienții din ele întârzie și formarea ridurilor, pierderea elasticității pielii, pigmentarea și alte semne vizibile datorate înaintării în vârstă, schimbărilor hormonale și expunerii la diferiți factori de mediu agresori, cum sunt radiațiile UV, diferiți poluanți din aer, din apă și alții.