Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Fructele de pădure, un prieten al inimii

Fructele de pădure, un prieten al inimii

Un articol de: Daniela Troia - 04 Oct, 2019

Printre cele mai sănătoase alimente ce pot fi consumate se numără fructele de pădure. Sunt delicioase, hrănitoare și oferă o serie de avantaje impresionante pentru sănătate. Acestea conțin antioxidanți, care ajută la controlul nivelului radicalilor liberi. Radicalii liberi sunt molecule instabile, care sunt benefice în cantități mici, dar care ne pot deteriora celulele atunci când numărul lor devine prea mare, provocând stres oxidativ. Fructele de pădure sunt o sursă minunată de antioxidanți, cum ar fi antocianine, acid elagic și resveratrol. 

Cea mai mare activitate oxidantă o au afinele, murele și zmeura, alături de rodie. Consumul unei porții de afine (300 g) de către bărbați ajută la protejarea ADN-ului de daunele pe care le pot produce radicalii liberi. Iar consumul de 500 g de pulpă de căpșuni pe zi, timp de 30 de zile, scade cu 38% activitatea unui marker pro-oxidant.

La femei, consumul de 150 g căpșuni sau mixt, de fructe de pădure cu pâine, duce la o reducere cu 26% a nivelului de insulină comparativ cu un consum similar doar de pâine. Același efect îl are și consumul a două băuturi de tip smoo­thie din afine, de două ori pe zi, timp de șase săptămâni, de către persoanele obeze.

Fructele de pădure sunt o sursă bună de fibre, inclusiv solubilă, iar consumul lor încetinește mișcarea alimentelor prin tractul digestiv, ceea ce duce la reducerea foamei și la creșterea sentimentelor de plenitudine. Astfel se reduce aportul de calorii și se poate facilita gestionarea greutății. Fructele de pădure sunt sărace în calorii și extrem de hrănitoare. Pe lângă faptul că sunt bogate în antioxidanți, conțin și câteva vitamine și minerale. Spre exemplu, căpșunile sunt bogate în vitamina C. De asemenea, aceste fructe au proprietăți antiinflamatorii puternice.

Zmeura neagră și căpșunile ajută la scăderea colesterolului la persoanele obeze sau care au sindrom metabolic. Consumul de căpșuni uscate sau congelate, timp de opt săptămâni, duce la o scădere a colesterolului cu 11% (LDL), iar prin consumul de afine uscate în același interval scăderea este de 28%. Totodată, aceste fructe ajută la controlul tensiunii arteriale și împiedică coagularea sângelui.

Fructele de pădure pot ajuta la reducerea ridurilor, deoarece anti­oxidanții pe care îi conțin ajută la controlul radicalilor liberi, una dintre principalele cauze ale afectării pielii, care contribuie la îmbătrânire.

Fructele de pădure ajută și la protejarea organismului împotriva cancerului. Mai mulți antioxidanți din fructele de pădure, inclusiv antocianine, acid elagic și resveratrol, pot reduce riscul de cancer al esofagului, gurii, sânului și colonului. Consumând 60 grame de zmeură uscată prin congelare, timp de 1-9 săptămâni, markerii tumorali se pot îmbunătăți. Toate soiurile de căpșuni au efecte puternice și de protecție asupra celulelor canceroase hepatice, indiferent dacă acestea sunt bogate sau reduse în antioxidanți.

Singurele persoane care trebuie să evite fructele de pădure sunt cele care necesită o dietă cu conținut scăzut de fibre pentru anumite tulburări digestive, precum și persoanele care sunt alergice la fructele de pădure. Cele mai frecvente reacții alergice sunt la consumul de căpșuni.