Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Fructele, esențiale pentru sănătate indiferent când sunt consumate
„Fructele trebuie mâncate doar pe stomacul gol”; „nu e bine să mănânci fructe după masă”; „zilele acestea fac o cură de detox cu sucuri de fructe” sunt câteva afirmaţii tot mai frecvente, în spatele cărora se află prea puțin adevăr, dacă nu chiar deloc. În primul rând, astfel de afirmații trădează o lipsă de cunoaștere sau de înțelegere a procesului de digestie.
Cei care susțin că fructele trebuie mâncate pe stomacul gol pentru a putea beneficia de totalitatea nutrienților lor omit sau nu știu că principalele evenimente ale digestiei și absorbției au loc de-a lungul unui tract digestiv de peste 6,5 metri lungime, pe parcursul a cel puțin 4 ore. Diferite niveluri ale acestui tract secretă enzime necesare digestiei a diferiți nutrienți. În plus, trecerea alimentelor - transformate în pastă în timpul digestiei gastrice - din stomac în intestinul subțire se face treptat, în cantități mici, prin deschideri și închideri succesive ale orificiului pilor. Lucrul acesta se datorează unui fapt foarte simplu: primul segment al intestinului subțire este dudodenul. Acesta are o lungime de numai 25 cm, dar joacă un rol deosebit de important în digestie. În primul rând, aici are loc neutralizarea pH-ului acid al chimului gastric sosit din stomac. În absența acestei etape, intestinul subțire ar suferi leziuni serioase cauzate de acidul clorhidric, digestia nu ar putea continua, iar nutrimentele nu ar putea fi absorbite în sânge. Apoi, în duoden sunt eliberate bila și sucul pancreatic, acesta din urmă conținând enzime necesare digestiei celor trei categorii mari de nutrienți: glucide, lipide și proteine. Cu alte cuvinte, digestia și absorbția alimentelor sunt procese eficiente a căror reușită se datorează proiectului minunat după care suntem creați. Trecerea treptată a alimentelor în intestin și lungimea impresionantă a acestuia vor asigura o absorbție optimă a nutrienților din fructe, indiferent dacă acestea sunt consumate singure sau împreună cu alte alimente.
Ideea conform căreia consumul fructelor după masă încetinește digestia este de asemenea una greșit înțeleasă. Într-adevăr, fructele sunt surse bune de fibre, iar fibrele încetinesc pasajul gastric - nu însă și digestia. Însă acest fapt nu este nicidecum vătămător și în nici un caz nu duce la indigestie sau alte probleme de stomac ori de altă natură. Descompunerea alimentelor în stomac este un dat al naturii, pentru că digestia înseamnă descompunere. Alimentele sunt formate din substanțe de dimensiuni mari. Acestea nu pot trece prin peretele intestinal, apoi prin cel al vaselor de sânge și apoi prin membranele celulare pentru a ne hrăni. De aceea este nevoie ca ele să fie descompuse în substanțe simple, suficient de mici cât să poată pătrunde în celule - să devină, așadar, microscopice. Rolul acesta îl îndeplinește sistemul digestiv și diferitele lui segmente. În stomac, sub acțiunea sucului gastric, se dă startul acestui proces de „mărunțire” (în realitate, startul se dă în cavitatea bucală, unde saliva face o primă descompunere a amidonului).
Fibrele sunt componente pe care sucurile noastre digestive nu le pot descompune. Ele constituie partea nedigerabilă din plante, având însă o importanță deosebită pentru buna funcționare a aparatului digestiv și a sistemului imunitar. Un consum optim de fibre este corelat cu reducerea riscului a numeroase afecțiuni, cum sunt cancerul de colon, diabetul zaharat de tip II, obezitatea, boala cardiacă, hemoroizii, diverticulita ș.a. Cel mai important rol fiziologic al fibrelor este acela de a facilita tranzitul intestinal, de a asigura formarea „scaunului” și de a constitui hrană pentru bacteriile saprofite. Faptul că fibrele din fructe încetinesc pasajul gastric este mai degrabă un avantaj, deoarece prelungesc senzația de sațietate și împiedică mâncatul excesiv.
În ceea ce privește „curele de detox”, acestea sunt promovate în baza ideii conform căreia ele ajută la eliminarea toxinelor din organism pentru o mai bună funcționare a organismului și restabilirea sănătății. Adevărul este că în spatele acestei afirmații nu se află nici un fundament științific real. Sucurile de fructe sunt, în primul rând, lipsite de fibre. Apoi, consumul excesiv de sucuri de fructe poate fi chiar toxic, în special pentru ficat, datorită aportului foarte mare de fructoză. Beneficiile consumului zilnic de fructe proaspete sunt, pe de altă parte, incontestabile. Cu un conținut crescut de fibre, antioxidanți, vitamine și alte molecule bioactive, fructele proaspete sunt esențiale pentru sănătatea întregului organism, indiferent de momentul din zi în care sunt consumate.
Desigur, pot exista particularități în cazul fiecărei persoane, dar acestea nu pot fi generalizate. Senzația de balonare cauzată de consumul de fructe se poate datora unui sindrom de intestin iritabil, de pildă, caz în care este nevoie de o investigație mai amănunțită. Neajunsurile cauzate de un stil de viață nesănătos nu pot fi redresate printr-o „cură” de câteva zile de sucuri de fructe. Prin urmare, orientarea cea mai potrivită este către a ne contura o dietă sănătoasă, formată din cât mai multe alimente integrale și cât mai puține produse ultraprocesate. Plus mișcare și voie bună.