Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Fructele oleaginoase, adevărate rezervoare de sănătate
Pentru un corp sănătos și un aspect plăcut, alimentația echilibrată și corectă are un rol deoseobit, alături de mișcare și somn. În fiecare anotimp trebuie să consumăm zilnic în mod echilibrat glucide, lipide și proteine. Sunt recomandate cinci mese zilnic, trei mese principale (mic dejun, prânz și cină) și două gustări între acestea. Gustările sunt reprezentate de fructe proaspete și niciodată nu trebuie să neglijăm semințele oleaginoase din alimentația noastră.
Nucile, alunele, migdalele, fisticul, caju, semințele de floarea-soarelui sau de dovleac, susanul, semințele de in sau cânepă au proprietăți nutritive incredibile și contribuie semnificativ la aportul zilnic de vitamine, fiind foarte sănătoase. „Gândindu‑ne că ele conțin programul genetic al viitoarei plante, vă dați seama ce multe substanțe nutritive conțin semințele oleaginoase. Ele furnizează foarte multă energie și sunt sănătoase. De exemplu, dacă pui 2‑3 linguri de ulei la mâncare pare că ar fi grețoasă, dar consumând din natură, altele sunt beneficiile. Iată cum a potrivit Dumnezeu plantele! Sigur că toate adevărurile sunt în jurul nostru, dar parcă suntem orbi, până într‑o anumită zi, când ne vom face timp să medităm asupra aspectului respectiv”, ne‑a spus doamna doctor Elena Armenescu, specialist în boli de nutriție.
Principalul rol nutrițional al acestor alimente care nu trebuie să lipsească dintr‑o balanță alimentară echilibrată îl are uleiul lor, de departe una dintre cele mai bogate surse vegetale de proteină, acizi grași esențiali, vitamine și minerale. Ele pot fi folosite fie între mese, ca a doua gustare a zilei, fie dimineața, alături de porția de cereale, crescând astfel aportul de fibre. Trebuie însă multă atenție în cazul celor care au alergii.
Câteva dintre beneficiile acestora
Migdalele, bogate în proteine, îmbunătățesc vederea și memoria, calitatea pielii și a părului, scad colesterolul și sunt o bună sursă de minerale (calciu, potasiu, magneziu, fier). Arahidele scad colesterolul și previn cancerul, accidentele vasculare cerebrale și Alzheimer. Sunt bogate în acizi grași, contribuind la menținerea tinereții și a unui tonus bun al organelor. Nucile din grădina de la țară sunt responsabile de sănătatea cardiovasculară, la fel ca nucile caju. Scad colesterolul, mențin rezistența oaselor și sănătatea creierului și previn apariția calculilor biliari.
Pentru că au un conținut bogat de zinc, seleniu, vitamina E și acizi grași, semințele de dovleac sunt excelente pentru piele și păr, sunt diuretice și dau rezultate în tratamentul acneei. Ele dețin una dintre cele mai mari doze de fitosteroli, substanțe care luptă cu colesterolul. Semințele de bostan tratează piatra la rinichi, protejează prostata și sunt de ajutor persoanelor care suferă de artrită sau osteoporoză. Constituie unul dintre cele mai cunoscute leacuri populare pentru eliminarea viermilor intestinali.
Semințele de susan au proprietăți antioxidante și anticancerigene și sunt o resursă bună pentru oase, datorită bogăției de calciu. Conțin aminoazici, proteine de bună calitate (cu 50% mai mult decât se află în carne), vitamine din complexul B‑urilor, fier, magneziu, zinc, seleniu, fosfor și cupru. Consumate ca atare sau sub formă de ulei contribuie la sănătatea cardiovasculară, înlăturând colesterolul rău din corp, și respiratorie. Sunt bogate în arginină, un aminoacid care contribuie la detoxifierea ficatului și rinichilor și la întărirea sistemului imunitar.
Semințele de floarea-soarelui au beneficii și proprietăți similare cu cele ale semințelor de susan, pe lângă furnizarea de fibre, esențiale pentru buna funcționare a intestinului. Nutriționiștii americani recomandă femeilor să le introducă în dieta zilnică, mai ales în perioada sarcinii, datorită acidului folic. Astmul, artrita reumatoidă, ateroscleroza și osteoartrita sunt afecțiuni ale căror efecte sunt aplanate de consumul acestor produse naturale. Și ele conțin fitosterol, iar acesta sporește imunitatea organismului și reduce riscul declanșării mai multor tipuri de cancer.
Reprezintă o sursă formidabilă de vitamina E, aceasta jucând un rol important în prevenția bolilor cardiovasculare, au afect antiinflamtor și protejează pielea. 150 grame de semințe de floarea-soarelui ne oferă peste 90% din doza recomandată zilnic de vitamine E. Semințele de floarea-soarelui aduc beneficii la nivelul sistemului nervos, datorită „mineralului fericirii” pe care îl conține, magneziu.
Semințele de in conțin unul din cele mai bogate pachete de nutrienți de pe planetă. Sunt pline de Omega 3 (aproape de două ori mai mult decât peștele), protejând inima și sistemul circulator. Reprezintă una din cele mai bune surse de lignani, substanțe care echilibrează nivelul hormonilor la femei, jucând un rol-cheie în lupta contra cancerului la sân, a problemelor de fertilitate și a simptomelor premenstruale. Conțin atât fibre solubile, cât și insolubile și au rol în detoxifierea intestinală, în diferite boli inflamatorii intestinale, în sindromul de colon iritabil, în scăderea colesterolului sau în infecții urinare și de litiază renală. Conțin de asemenea vitamine (în special cele din complexul B) și minerale.
Semințele de cânepă sunt un super-aliment. Conțin 10 aminoacizi esențiali, peste 30% proteină pură și sunt compuse din 40% fibre. Conținutul bogat de Omega 3 și Omega 6 le recomandă în sănătatea inimii, a părului și a pielii. Ajută, de asemenea, în anumite forme de cancer și în bolile Alzheimer și Parkinson.