Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Ghimbirul, antibacterianul natural
Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost asociat mereu cu o stare bună de sănătate. Există însă şi numeroase condimente ce oferă beneficii, un exemplu în acest sens fiind ghimbirul.
Ghimbirul este un ingredient popular folosit frecvent în bucătăria asiatică, însă care a fost folosit de mii de ani şi în scopuri medicinale. El conține sute de compuși și metaboliți, dintre care unii pot contribui la vindecarea organismului.
Rădăcina sau tulpina subterană (rizom) a plantei poate fi consumată proaspătă sau uscată, dar şi sub forme de pudră, ulei sau suc (produse finite ce le puteți găsi pe www.herbalrom.ro). De asemenea, este întâlnit sub formă de extract, tincturi, capsule şi pastile.
Ghimbirul poate fi folosit pentru prepararea ceaiului, tocat sau zdrobit împreună cu fructele de coacăz în mâncăruri savuroase și uscat sau cristalizat în dulciuri și produse de cofetărie. Sub formă de rădăcină sau praf, adaugă aromă multor preparate. Compușii fenolici din ghimbir sunt cunoscuți pentru ameliorarea iritării gastrointestinale, stimulează producerea salivei și a bilei și suprimă contracțiile gastrice, pe măsură ce alimentele și lichidele se deplasează prin tractul gastrointestinal.
În același timp, are și efecte benefice asupra enzimelor trypsină și lipază pancreatică și crește motilitatea prin tractul digestiv, iar acest lucru ajută în prevenirea cancerului de colon și rect. A mesteca ghimbir crud sau a bea ceai de ghimbir este un remediu obișnuit pentru greață, în timpul chimioterapiei, în cazul bolnavilor de cancer.
De asemenea, este recomandat în timpul sarcinii, pentru a ameliora greața. Este disponibil sub formă de pastile de ghimbir sau bomboane. În timpul sezonului rece, consumați ceai de ghimbir. Este diaforic, ceea ce înseamnă că favorizează transpirația, lucrând pentru încălzirea corpului din interior.
Pentru a face ceai de ghimbir acasă, feliați 20 până la 40 de grame de ghimbir proaspăt și adăugați-l într-o cană cu apă fierbinte. Adăugarea unei felii de lămâie sau a unei picături de miere conferă ceaiului aromă și beneficii suplimentare, inclusiv vitamina C, dar mai ales proprietăți antibacteriene. Este un remediu natural liniștitor pentru răceală sau gripă.
Alte beneficii ale consumului de ghimbir sunt reducerea colesterolului, scăderea riscului de coagulare a sângelui și contribuirea la menținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge. În 100 de grame rădăcină de ghimbir proaspăt există: 79 calorii, 17,86 g carbohidrați, 3,6 g de fibre dietetice, 3,57 g proteine, 0 g zahăr, 14 mg sodiu, 1,15 g fier, 7,7 mg de vitamina C, 33 mg de potasiu și alți produși antiinflamatori și antioxidanți. Deoarece este adesea consumat în cantități mici, ghimbirul nu are un aport semnificativ de calorii, carbohidrați, proteine sau fibre.
Când cumpărați ghimbir proaspăt, căutați o rădăcină cu pielea netedă şi depozitaţi-l într-o pungă de plastic bine înfășurată, în frigider sau congelator, și curățați-o și răzuiți-o înainte de utilizare. Adăugați-o în orice fel de mâncare pentru o aromă suplimentară. Dacă proaspăt nu este disponibil, puteți utiliza uscat. În majoritatea rețetelor, o optime dintr-o linguriță de ghimbir măcinat poate fi înlocuită cu o lingură de ghimbir proaspăt ras.
Ghimbirul natural provoacă, în general, puține efecte secundare. Totuși, în unele cazuri, un aport ridicat poate agrava simptomele refluxului gastric, irită gura și poate provoca diaree. Administrarea ghimbirului sub formă de capsule poate ajuta la reducerea riscului de arsuri la stomac.
Eficacitatea și efectele secundare ale suplimentelor de ghimbir variază în funcție de marcă și de formulă, de aceea este de preferat să nu se ia mai mult de 4 g de ghimbir uscat pe zi sau 1 g în timpul sarcinii, inclusiv surse alimentare. Când folosim suplimente, trebuie să fim precauți, deoarece acestea nu sunt standardizate. Suplimentele de ghimbir nu trebuie utilizate împreună cu aspirină sau alte medicamente care subțiază sângele.
Este mai bine să căutați mai degrabă surse alimentare de nutrienți decât suplimente și să le consumați ca parte a unei diete generale, mai degrabă decât să vă concentrați pe un singur element.