Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Ghimbirul, antibacterianul natural

Ghimbirul, antibacterianul natural

Un articol de: Daniela Troia - 02 Noi, 2019

Consumul de fructe și legume de toate tipurile a fost asociat mereu cu o stare bună de sănătate. Există însă şi numeroase condimente ce oferă beneficii, un exemplu în acest sens fiind ghimbirul.

Ghimbirul este un ingredient popular folosit frecvent în bucătăria asiatică, însă care a fost folosit de mii de ani şi în scopuri medicinale. El conține sute de compuși și me­taboliți, dintre care unii pot contribui la vindecarea organismului.

Rădăcina sau tulpina subterană (rizom) a plantei poate fi consumată proaspătă sau uscată, dar şi sub forme de pudră, ulei sau suc (produse finite ce le puteți găsi pe  www.herbalrom.ro). De asemenea, este întâlnit sub formă de extract, tincturi, capsule şi pastile. 

Ghimbirul poate fi folosit pentru prepararea ceaiului, tocat sau zdrobit împreună cu fructele de coacăz în mâncăruri savuroase și uscat sau cristalizat în dulciuri și produse de cofetărie. Sub formă de rădăcină sau praf, adaugă aromă multor preparate. Compușii fenolici din ghimbir sunt cunoscuți pentru ameliorarea iritării gastrointestinale, stimulează producerea salivei și a bilei și suprimă contracțiile gastrice, pe măsură ce alimentele și lichidele se deplasează prin tractul gastrointestinal.

În același timp, are și efecte benefice asupra enzimelor trypsină și lipază pancreatică și crește motilitatea prin tractul digestiv, iar acest lucru ajută în prevenirea cancerului de colon și rect. A mesteca ghimbir crud sau a bea ceai de ghimbir este un remediu obișnuit pentru greață, în timpul chimioterapiei, în cazul bolnavilor de cancer.

De asemenea, este recomandat în timpul sarcinii, pentru a ameliora greața. Este disponibil sub formă de pastile de ghimbir sau bomboane. În timpul sezonului rece, con­sumați ceai de ghimbir. Este diaforic, ceea ce înseamnă că favorizează transpirația, lucrând pentru încălzirea corpului din interior.

Pentru a face ceai de ghimbir acasă, feliați 20 până la 40 de grame de ghimbir proaspăt și adău­gați-l într-o cană cu apă fierbinte. Adăugarea unei felii de lămâie sau a unei picături de miere conferă cea­iului aromă și beneficii suplimentare, inclusiv vitamina C, dar mai ales proprietăți antibacteriene. Este un remediu natural liniștitor pentru răceală sau gripă.

Alte beneficii ale consumului de ghimbir sunt reducerea colesterolului, scăderea riscului de coagulare a sângelui și contribuirea la men­ținerea nivelului sănătos de zahăr din sânge. În 100 de grame rădăcină de ghimbir proaspăt există: 79 calorii, 17,86 g carbohidrați, 3,6 g de fibre dietetice, 3,57 g proteine, 0 g za­hăr, 14 mg sodiu, 1,15 g fier, 7,7 mg de vitamina C, 33 mg de potasiu și alți produși antiinflamatori și antioxidanți. Deoarece este adesea consumat în cantități mici, ghimbirul nu are un aport semnificativ de calorii, carbo­hidrați, proteine ​​sau fibre.

Când cumpărați ghimbir proaspăt, căutați o rădăcină cu pielea netedă şi depozitaţi-l într-o pungă de plastic bine înfășurată, în frigider sau congelator, și curățați-o și ră­zuiți-o înainte de utilizare. Adău­gați-o în orice fel de mâncare pentru o aromă suplimentară. Dacă proaspăt nu este disponibil, puteți utiliza uscat. În majoritatea rețetelor, o optime dintr-o linguriță de ghimbir măcinat poate fi înlocuită cu o lingură de ghimbir proaspăt ras.

Ghimbirul natural provoacă, în general, puține efecte secundare. Totuși, în unele cazuri, un aport ridicat poate agrava simptomele refluxului gastric, irită gura și poate provoca diaree. Administrarea ghim­­birului sub formă de capsule poate ajuta la reducerea riscului de arsuri la stomac.

Eficacitatea și efectele secundare ale suplimentelor de ghimbir variază în funcție de marcă și de formulă, de aceea este de preferat să nu se ia mai mult de 4 g de ghimbir uscat pe zi sau 1 g în timpul sarcinii, inclusiv surse alimentare. Când folosim suplimente, trebuie să fim precauți, deoarece acestea nu sunt standardizate. Suplimentele de ghimbir nu trebuie utilizate împreună cu aspirină sau alte medicamente care subțiază sângele.

Este mai bine să căutați mai degrabă surse alimentare de nutrienți decât suplimente și să le consumați ca parte a unei diete generale, mai degrabă decât să vă concentrați pe un singur element.

Citeşte mai multe despre:   tratament