Se știe faptul că, pe lângă efectele benefice, orice medicament are și efecte adverse. Invitat la Medica TV să vorbească despre cauzele bolilor oncologice diagnosticate tot mai frecvent în cazul tinerilor,
Ghiozdanul nu induce apariţia unei scolioze
Purtarea unui ghiozdan greu nu conduce la apariţia scoliozei, dar poate să afecteze coloana vertebrală, a explicat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei. El a precizat că, în ultimii ani, s-a constatat o creştere a numărului de cazuri de scolioză. „Niciodată ghiozdanul nu induce apariţia unei scolioze congenitale. El poate să favorizeze, atunci când este purtat pe un singur umăr, mai ales pe umărul lăsat puţin mai jos. Această favorizare apare numai în momentul în care durata de purtare a ghiozdanului pe umărul dispus mai jos se perpetuează o perioadă îndelungată de timp. Să înlăturăm această suspiciune. Este bine ca părinţii să ştie, dar nu este adevărat că acest ghiozdan poate duce la apariţia scoliozei. Este bine ca ghiozdanul să fie purtat ca un troler, fie tras, fie împins”, a afirmat prof. univ. dr. Gheorghe Burnei, citat de Agerpres.
Potrivit acestuia, procentul de reuşită a operaţiilor de scolioză este de aproximativ 80%, în multe dintre cazuri cei operaţi putând să revină la o viaţă normală. „Procentul de reuşită a intervenţiilor, atât la mine, cât şi la ceilalţi colegi din străinătate, este de 78-80%. Aceasta înseamnă că, dacă în urma unei intervenţii operatorii s-a reuşit să se corecteze măcar 5-10% din capacităţile cu defecte ale pacientului, înseamnă că rezultatul este satisfăcător şi poate fi bun sau chiar foarte bun. Avem cazuri care au revenit la o viaţă normală şi deplasarea pe stradă, după un an, arată că ei trăiesc în condiţii normale”, a spus Burnei.
El a menţionat că incidenţa scoliozei la fete este mai mare decât la băieţi şi din cauza unui tonus muscular scăzut sau a unei „laxităţi” crescute a articulaţiilor, în general cele de la coloana vertebrală.