Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Ginkgo biloba şi echinaceea, între suplimentele cu contraindicaţii
Suplimentele alimentare nu se iau „după ureche”, susţin medicii, pentru că în unele cazuri pot face mai mult rău decât bine. Acestea conțin substanțe active: vitamine, minerale sau diferite extracte naturale din plante, deci au acțiune terapeutică, dar nu atât de studiată ca în cazul medicamentelor. Au și efecte adverse și contraindicații, de aceea ar trebui să cerem sfatul unui medic înainte de a le lua.
„Nu există cel mai bun supliment, ci există cel mai bun supliment pentru tine, care să îți facă bine”, a subliniat la un post de televiziune medicul Ruxandra Constantina, citată de DCmedical. Medicul a dat și câteva exemple de suplimente foarte populare, care au contraindicații clare în anumite situații. Unul dintre cele mai utilizate suplimente pentru imunitate, echinaceea, poate să facă rău în cazul anumitor persoane. Stimulează sistemul imun, deci poate să și perturbe sistemul imun, iar la persoanele cu predispoziții spre alergii, chiar declanșează alergie. La fel, nu se asociază în cazul bolilor autoimune, nu se asociază cu statinele, deoarece astfel crește hepatotoxicitatea. Un alt supliment cu posibile reacții adverse este ginkgo biloba, care nu trebuie asociat cu medicamente anticoagulante, pentru că poate provoca efecte adverse de tipul hemoragiilor.
Medicul Ruxandra Constantina mai spune că pacienții trebuie să fie atenți nu doar la conținutul efectiv de plante, cât și la cel al substanței active, căci dacă sunt în cantități reduse, sunt luate degeaba. De asemenea, este nevoie de o atenție deosebită și asupra substanțelor pe care nu ar trebui să le conțină: zahăr, aspartat, aditivi și arome artificiale; sau care ar fi de preferat să nu conțină: soia, lactoză, gluten, deoarece pot determina alergii la persoanele sensibile. (I. M.)