Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Grăsimile, beneficii şi controverse

Grăsimile, beneficii şi controverse

Data: 19 Feb 2015

Deşi intră în structura celulelor, au un rol important în buna funcţionare a sistemului nervos, întăresc sistemul imunitar şi ajută la absorbţia vitaminelor, nutriţioniştii avertizează că grăsimile nu trebuie să reprezinte mai mult de 30% din alimentaţia zilnică. Potrivit recomandărilor organizaţiilor internaţionale de nutriţie şi sănătate, din totalul de grăsimi consumate, două treimi ar trebui să fie nesaturate şi ar trebui să se regăsească între ele şi cele esenţiale de tipul Omega 3 şi Omega 6, în timp ce grăsimile saturate nu ar trebui să depăşească restul de o treime. În caz contrar, un consum dezechilibrat de grăsimi, raportat la ceilalţi constituenţi ai dietei, poate duce la dislipidemie, cauză a infarctului, chiar de la vârste tinere (28-35 ani), a bolii arteriale periferice şi a obezităţii.

Nutriţioniştii recomandă o alimentaţie echilibrată, atât la copii, cât şi la adulţi, care să conţină toate grupele de nutrienţi (carbohidraţi, proteine, grăsimi). “Grăsimile sunt foarte importante în alimentaţia copiilor, din nou cu accent pe grăsimile esenţiale Omega 3 şi Omega 6, care sunt implicate în dezvoltarea şi funcţionarea creierului, a vederii, în creşterea în înălţime şi în multe alte procese şi funcţii ale organismului. La copii nu se recomandă alimente degresate, chiar în cazurile de obezitate, unde în continuare trebuie să avem un aport suficient de grăsimi şi mai ales de grăsimi Omega 3 şi 6, controlând aportul total caloric şi distribuţia nutrienţilor, dar şi prezenţa efortului fizic în viaţa copiilor”, a explicat pentru Agerpres dr. Ciprian Constantin, şeful Departamentului de Diabet şi Nutriţie al Spitalului Universitar de Urgenţă Militar “Carol Davila” Bucureşti. (Otilia Bălinişteanu)