Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Grăsimile favorizează declanşarea diabetului

Grăsimile favorizează declanşarea diabetului

Data: 16 August 2011

Potrivit unui studiu realizat de cercetătorii americani, nivelurile ridicate de grăsimi în organism afectează modul de funcţionare a două proteine cu rol-cheie în dezvoltarea diabetului. Proteinele FOXA2 şi HNF1A activează o enzimă din pancreas, care, în cazul oamenilor sănătoşi, previne dezvoltarea diabetului. Dacă aceste proteine nu mai funcţionează, enzima este blocată, acest lucru afectând capacitatea celulelor secretoare de insulină din pancreas de a regla nivelurile de zahăr din sânge. În absenţa acestui mecanism, nivelul de zahăr din sânge nu poate fi reglat în mod corespunzător.

Coordonatorul studiului, profesorul Jamey Marth, de la Sanford-Burnham Medical Research Institute din Statele Unite, a declarat că această descoperire poate conduce la conceperea unor metode de prevenire sau chiar de tratare a diabetului. Diabetul de tipul II este asociat mai ales cu obezitatea, sedentarismul şi alimentaţia nesănătoasă, spre deosebire de diabetul de tipul I, insulinodependent, care este o tulburare autoimună.