Nivelul crescut al glicemiei încetinește activitatea cerebrală și poate afecta sănătatea creierului chiar și în cazul persoanelor sănătoase, fără diabet. De aceea, controalele medicale periodice sunt
Greșeala prin care riscăm să agravăm răceala
Suflatul nasului ajută la decongestionarea căilor respiratorii atunci când suntem răciți, cu condiția însă să nu-l suflăm prea tare, altfel, riscăm să agravăm simptomele răcelii, avertizează experți în domeniu. În cursul răcelii, nasul produce un mucus mai gros decât de obicei, pentru a reține astfel virușii.
Un studiu realizat în urmă cu câţiva ani şi citat de CNN a evidențiat faptul că presiunea produsă atunci când suflăm nasul excesiv poate crea o contrapresiune care împinge secrețiile nazale înapoi în sinusuri, iar acest lucru riscă să prelungească și chiar să agraveze simptomele răcelii. Mucusul împins înapoi în sinusuri poate pătrunde în trompa lui Eustachio, canalul îngust care leagă căile nazale cu urechea medie. Presiunea creată prin suflare riscă să perforeze timpanul, iar virușii și alți agenți patogeni prezenți în secrețiile nazale ajung în ureche și pot provoca infecții. Mai mult, prin suflatul excesiv al nasului se pot sparge vasele de sânge de la nivelul mucoasei nazale, producându-se sângerări sau dureri de cap, din cauza presiunii exercitate asupra sinusurilor. Deși rare, există și cazuri în care se produc fracturi orbitale, ale oaselor din jurul ochilor, care pot afecta grav vederea.
Cum putem evita astfel de probleme? Medicii ORL citați de CNN ne recomandă să suflăm nasul încet, ținând acoperită una dintre nări pentru a nu se crea contrapresiunea care riscă să împingă secrețiile nazale spre sinusuri și urechi. Ca alternative la suflatul nasului, ei recomandă irigarea nazală cu soluție salină, inhalații și comprese calde pe față, care ajută la fluidizarea mucusului, spray-uri nazale decongestionante sau picături decongestionante, cu mențiunea că acestea din urmă nu trebuie folosite mai mult de 3 zile consecutiv, deoarece utilizarea lor excesivă provoacă rinită medicamentoasă, accentuând congestia nazală. (I.N.)