Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×
Acasa Societate Sănătate Greșeli în alimentație care ne pot îmbolnăvi

Greșeli în alimentație care ne pot îmbolnăvi

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 28 Apr, 2022

Medicii semnalează creșterea numărului de pacienți cu boli inflamatorii intestinale, colite ulcerative și boala Crohn, mai ales în rândul tinerilor. Ele pot fi prevenite respectându-se câteva reguli simple care țin de alimentație și de stilul de viață. Astfel, o regulă importantă, susţin specialiştii, este să limităm consumul de carne roșie, mezelurile și alimentele cu conținut mare de grăsimi. De preferat ar fi să alegem carnea albă, de pește, și alimente bogate în fibre, legume și fructe, care ajută la prevenirea unor boli digestive şi sunt recomandate în dietele pentru tratarea acestor boli și pentru menținerea greutății optime.

Cu două decenii în urmă, erau foarte rare cazurile de boală inflamatorie intestinală severă. Acum astfel de cazuri apar din ce în ce mai des și, din păcate, la pacienți tineri, cărora boala le afectează grav calitatea vieții, spune dr. Andrada Seicean, profesor universitar și medic primar de gastroenterologie la Institutul de Gastroenterologie și Hepatologie din Cluj-Napoca, într-o emisiune săptămânală pe teme de sănătate, difuzată pe site-ul Mediafax.

Recomandarea sa pentru a preveni apariția acestor boli este să evităm pe cât posibil alimentele procesate, consumul de alcool și fumatul. Totodată, trebuie să fim foarte atenți la sursa din care ne procurăm alimentele, mai ales cele comandate online, pentru că nu știm în toate cazurile în ce măsură sunt respectate normele de sigu­ranță alimentară la prepararea produselor pe care le cumpărăm. Din acest punct de vedere, la pa­cienții care mănâncă produse din surse mai puțin sigure se constată modificări la nivelul microbiomului intestinal, cu tulburări de tranzit intestinal, balonare, manifestări ale sindromului de intestin iritabil.

Screeningul pentru cancer colorectal este, de asemenea, important pentru prevenție, mai ales în cazul diabeticilor, al celor care au sau au avut în familie cazuri de pancreatită sau de cancer de pancreas, al celor care suferă de anumite sindroame genetice sau atunci când pacientul are dificultăți de înghi­țire, semne specifice de icter sau scade în greutate fără un motiv cunoscut. (I. M.)