Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Greutatea la naştere, indicele sănătăţii de mai târziu
Potrivit cercetătorilor britanici, un bun indice de apreciere a viitoarei sănătăţi este greutatea pe care bebeluşul o are la naştere.
Bolile cardiace, cancerul, diabetul sunt câteva afecţiuni cronice de care depinde durata vieţii. Se cunosc câteva cauze, precum rigidizarea arterelor, creşterea presiunii sângelui sau rezistenţa la insulină, dar de ce unii oameni suferă mai mult decât alţii? Sunt implicate şi obezitatea, fumatul şi stresul psihosocial. Şi genele oferă un răspuns, dar nu pot explica numai ele de ce bolile coronariene erau destul de rare acum 100 de ani, iar astăzi sunt cea mai comună cauză a morţii în lumea întreagă. Studii pe termen lung desfăşurate în India şi în alte zone, unde greutatea la naştere era sub limita inferioară admisă, au arătat că oamenii care fac boli cronice au o dezvoltare intrauterină şi o copilărie diferite de ceilalţi, cu urmări asupra constituţiei fizice viitoare, dar şi asupra gradului de vulnerabilitate în faţa bolilor.