Ziarul Lumina utilizează fişiere de tip cookie pentru a personaliza și îmbunătăți experiența ta pe Website-ul nostru. Te informăm că ne-am actualizat politicile pentru a integra în acestea și în activitatea curentă a Ziarului Lumina cele mai recente modificări propuse de Regulamentul (UE) 2016/679 privind protecția persoanelor fizice în ceea ce privește prelucrarea datelor cu caracter personal și privind libera circulație a acestor date. Înainte de a continua navigarea pe Website-ul nostru te rugăm să aloci timpul necesar pentru a citi și înțelege conținutul Politicii de Cookie. Prin continuarea navigării pe Website-ul nostru confirmi acceptarea utilizării fişierelor de tip cookie conform Politicii de Cookie. Nu uita totuși că poți modifica în orice moment setările acestor fişiere cookie urmând instrucțiunile din Politica de Cookie.
x
×

CAUTĂ ÎN ZIARUL LUMINA




Până la:

Ziarul Lumina Societate Sănătate Gutuiul, un stimulent al poftei de mâncare

Gutuiul, un stimulent al poftei de mâncare

Galerie foto (1) Galerie foto (1) Sănătate
Data: 19 Ianuarie 2015

Gutuile proaspete, bogate în pectine şi taninuri, consumate într-o cură de două-trei fructe pe zi măreşte imunitatea organismului, prevenind virozele respiratorii şi stările de anemie, prin stimularea poftei de mâncare. Un amestec de fructe (gutui, mere şi morcov date pe răzătoare) se combină cu miere de albine şi se consumă ca mic dejun puternic vitaminizant.

Preparatele culinare din fructe proaspete (peltea, jeleu, gem, marmeladă, sirop, compot, lichior şi diferite mâncăruri cu carne) au o deosebită valoare nutritivă şi fortifiantă, ajutând în cazuri de diaree, dizenterie, hiperaciditate gastrică, indigestii, balonări, insuficienţă hepatică, enterite, enterocolite, tuberculoză pulmonară, guturai, astm, hemoroizi.

Sucul proaspăt din fructe are efecte foarte bune în caz de hepatită cronică, insuficienţă hepatică, enterocolită şi pentru vitaminizarea organismului.

Decoctul din fructe necurăţate de coajă (o gutuie tăiată în felii la un litru de apă) se fierbe până când apa scade la jumătate, se strecoară, se adaugă 50 g zahăr şi se foloseşte în tuberculoză pulmonară, indigestii, enterite acute, precum şi în gargare pentru laringite, faringite, gingivite, stomatite şi amigdalite.