Una dintre problemele cu care se pot confrunta viitoarele mame este diabetul gestațional, care dispare în mod normal după nașterea copilului, dar crește riscul mamei de a dezvolta diabet zaharat de tip 2 pe
Helioterapia, sănătate de la soare
Procedură naturistă moștenită de la grecii antici, helioterapia se axează pe puterea vindecătoare a soarelui. Este recomandată atât persoanelor sănătoase, cât şi celor suferinde, fiind apreciată ca o metodă simplă şi total gratuită, dar cu efecte extraordinare în menţinerea stării de sănătate.
Radiaţiile ultraviolete (UV), cu cea mai mare energie, acţionează cel mai puternic la contactul cu organismul uman. Între orele dimineţii (6:00-10:00), la o expunere raţională de timp, radiaţiile ultraviolete furnizează o energie extraordinară de regenerare şi de menţinere a unei stări optime de sănătate, prin călirea organismului. Are loc o creştere a numărului de globule roşii şi a procentului de hemoglobină din sânge la persoanele anemice, stimulează activitatea glandei tiroide şi reglează respiraţia, digestia şi circulaţia sângelui. S-a constatat că, la munte, radiaţiile de dimineaţă sunt mai bogate în radiaţii UV decât la mare.
La supraexpunere la soare, peste limitele normale de durată, cele două componente ale radiaţiilor UV acţionează diferit. Radiaţiile UV-B atacă stratul superior al pielii, provocând înroşiri şi arsuri în grade variate. Radiaţiile UV-A pătrund în profunzimea pielii şi degradează colagenul care asigură elasticitatea pielii. În plus, radiaţiile UV-A pot declanşa cancerul de piele şi îmbătrânirea prematură.
Radiaţiile vizibile (ROGVAIV), cu raze calorice şi luminoase, sunt cele mai uşor suportate de corpul vieţuitoarelor de pe pământ. Razele calorice influenţează organismele prin energia necesară proceselor vitale, iar razele luminoase stimulează sistemul nervos central şi dezvoltarea intelectului. Se ştie că lipsa luminii are urmări grave asupra psihicului şi comportamentului cotidian, ducând uşor la depresie psihică şi la stări de anxietate profundă.
Expunerea corpului la soare, atât la mare, la munte sau chiar acasă, în faţa ferestrei deschise, se începe de dimineaţă, imediat după răsăritul soarelui, când globul solar are culoarea roz. Aceste raze au o energie nebănuită, reprezintă un tonic minunat pentru vitalitatea corpului şi contribuie efectiv la sinteza în corp a vitaminei D, atât de necesară copiilor şi persoanelor anemice, rahitice, ajutând la formarea oaselor şi dinţilor, prin fixarea calciului şi fosforului.
Durata expunerii la soare va fi progresivă, începând cu câte 10 minute pe faţă şi 10 minute pe spate şi creşte, treptat, cu câte 5-10 minute în zilele următoare, cu condiţia să nu se depăşeasă orele 10:00- 11:00. Intervalul din zi între orele 11:00 și 17:00 trebuie evitat.
După helioterapia pe plajă, este indicată o baie în apa mării sau un duş pentru rehidratarea corpului. S-a constatat că razele reflectate de apă la malul mării, a unui lac sau a unui râu sunt mai benefice pentru sănătate decât razele directe ale soarelui. Efectele terapeutice ale razelor solare sunt pe cât de diverse pe atât de importante pentru refacerea sănătăţii: îmbunătăţesc funcţionarea inimii şi previn apariţia unor afecţiuni cardiovasculare (angină pectorală, hipertensiune arterială, infarct miocardic), iar prin reducerea nivelului de colesterol din sânge previn instalarea aterosclerozei, cu blocarea circulaţiei sângelui prin artere; ameliorează crizele de bronşită cronică, astm bronşic şi tuberculoză pulmonară, osoasă şi articulară; previn apariţia unor tipuri de cancer (mamar, ovarian şi colorectal); întăresc sistemul imunitar şi rezistenţa contra infecţiilor bacteriene şi virotice; măresc numărul globulelor albe şi roşii la persoanele anemice; reduc durerile provocate de nevralgii, paralizii, reumatism, artroze, osteoporoză şi spondi-loză cervicală; cresc randamentul muncii intelectuale.
(Din arhiva de articole a prof. univ. dr. Constantin Milică)