Dacă urmăm un tratament cu antibiotice și ne dorim ca el să fie eficient, trebuie să îl urmăm cu strictețe, exact așa cum ne-a recomandat medicul, fără să-l întrerupem, altfel riscăm să luăm degeaba
Hemoglobina indică o posibilă anemie
Culoarea roşie a sângelui, respectiv a globulelor roşii este dată de o substanţă chimică care conţine un pigment pe bază de fier, numit hemoglobină. Această substanţă are capacitatea de a fixa oxigenul din aer la nivelul plămânilor, pe care apoi îl transportă în tot organismul, la celule.
Scăderea nivelului de hemoglobină din sânge indică o anemie şi apare fie din cauza reducerii conţinutului globulelor roşii în hemoglobina, fie a scăderii numărului de globule roşii. Există oameni cu un număr aproape normal de globule roşii, dar acestea conţin hemoglobină puţină, situaţie care se întâlneşte în aşa-zisele anemii hipocrome. Sunt şi cazuri de anemii hipercrome, în care, cu toate că sângele conţine hemoglobina în limitele normale, anemia este cauzată de scăderea numărului de globule roşii (hematii). Hemoglobina se exprimă fie în procente la 100 ml sânge, fie în grame la 100 ml sânge. Valorile normale ale hemoglobinei sunt cuprinse între 13-16 g/100 ml sânge la bărbaţi, iar la femei între 11-15 g/100 ml sânge. (Rubrică realizată cu sprijinul Focus Lab Plus Bucureşti - www.focuslab.ro)