Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Hepatoprotectoarele, ajutor pentru ficat
Deși ficatul este un organ cu potențial mare de regenerare, stilul de viață nesănătos și administrarea anumitor medicamente pot avea efect toxic asupra acestui organ vital, pentru protejarea căruia medicii și farmaciștii recomandă suplimentele hepatoprotectoare. Farmacistul Alina Dolghi, de la Spitalul „Victor Babeș” din Timișoara, a explicat pentru un site cu specific medical care este rolul hepatoprotectoarelor pentru sănătatea ficatului.
Unele medicamente care se administrează pacienților sunt descrise ca fiind agenți hepatotoxici (anumite antibiotice, medicamente folosite în chimioterapie sau imunosupresivele, medicamentele antiretrovirale și antituberculoase etc.). Acestea au efecte dăunătoare asupra țesutului hepatic, dând naștere unor specii reactive intermediare de oxigen care, după epuizarea depozitului hepatic de antioxidanți, duc la afectarea ficatului.
Rolul hepatoprotectoarelor este de a regla sistemul gastrointestinal și de a combate constipația, îmbunătățind starea generală de sănătate a pacienților hepatici, prin faptul că absorb substanțele nocive și, indirect, diminuează acumularea de lichid în abdomen (ascita).
Cele mai importante surse de detoxifiere hepatică sunt plantele medicinale, care conțin o varietate de constituenți chimici, cum ar fi fenoli, cumarine, monoterpene, glicozide, alcaloizi și xantene cu deosebite proprietăți hepatoprotectoare. Planta cel mai frecvent folosită și cu importante efecte demonstrate științific este silimarina, utilizată clinic pentru efectele sale benefice asupra diferitelor boli hepatice și în cazuri de intoxicație. (I. M.)