Fructele călugărului (sau para călugărului) sunt mici, verzi şi se aseamănă cu nişte tărtăcuțe sau cu pepenele galben. Provin din Asia de Sud-Est și erau folosite încă din secolul al XIII-lea. Nu se
Hidroxiclorochina vindecă sau nu COVID-19?
Mai multe țări, inclusiv România, au preluat în tratamentul pacienților cu COVID-19 un medicament folosit până acum împotriva malariei și la pacienții cu lupus sau cu artrită reumatoidă. Organizația Mondială a Sănătății a inclus hidroxiclorochina pe lista tratamentelor posibile pentru COVID-19, în cadrul unui studiu clinic internațional și pe care l-a lansat luna trecută.
Hidroxiclorochina, substanță derivată din chinină, a demonstrat o oarecare eficacitate împotriva COVID-19. Administrată pacienților cu forme medii ale infecției, ea poate împiedica evoluția către o formă mai gravă. Nu există, însă, date că ne poate feri de noul coronavirus, în schimb, poate împiedica pneumonia sau popular spus aprinderea de plămâni, a explicat într-un interviu medicul infecționist Adrian Marinescu de la Institutul „Matei Balş“.
Pe măsură ce presa a relatat despre pacienți vindecați, acest medicament a început să dispară din farmaciile din întreaga lume, inclusiv din România. Panicați de spectrul infectării, oamenii au cumpărat tablete de hidroxiclorochină doar „ca să fie în casă în caz de nevoie”, ignorând însă efectele sale adverse, care nu sunt de neglijat. Comercializată în România sub denumirea de Plaquenil, hidroxiclorochina trebuie luată, ca orice medicament, la indicația strictă a medicului. Luată fără prescripție, ea poate provoca aritmii severe, fibrilații, alte complicații cardiovasculare și afecțiuni ireversibile ale ochilor. Din acest motiv, medicamentul se administrează doar pacienților din spitale, pentru a fi sub monitorizarea permanentă a medicilor.
(Ileana Marin)